10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Zaposlenim v največji slovenski bolnišnici danes prvi del dodatka za marec v skupni višini 4,3 milijona evrov

Univerzitetni klinični center Ljubljana bo danes izplačal dodatek za delo v rizičnih razmerah za delo v marcu. Dodatek, ki ga predvideva kolektivna pogodba za javni sektor, bo za vsaj del ur dobilo skupaj 7207 zaposlenih, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov, so pojasnili v UKC.

 

Dodatek znaša 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, zaposleni, ki so do njega upravičeni, pa ga bodo dobili za tiste ure, ki so jih opravili v bolnišnici od 13. marca, torej po dnevu, ko je bila razglašena epidemija novega covida-19. Za delo od doma dodatkov namreč ne bo, tako da bodo nekateri od teh več kot 7000 zaposlenih lahko dobili dodatek zgolj za nekaj ur oziroma dni.

Generalni direktor Janez Poklukar je v sredo pojasnil, da so se pri oceni upravičencev naslonili na izhodišče medicine dela, do tega dodatka pa so v celoti upravičeni vsi zaposleni, ki delajo v temeljni dejavnosti, “v prvih bojnih vrstah”. Pa tudi denimo čistilke, ki čistijo za obolelimi, ali kuharji, ki so v stiku z izločki bolnikov.

Glede na sklep UKC bodo vsi, ki delajo v t. i. covid oddelkih, v urgentni dejavnosti in v neposrednem okolju z bolniki dobili dodatek za vse evidentirane ure, ki so jih opravili na delovnem mestu v bolnišnici. Drugi, denimo v administrativno-upravnem delu bolnišnice, pa bodo dobili dodatek za 60 odstotkov evidentiranih ur. Generalni in strokovni direktor ter pomočniki generalnega direktorja dodatka ne bodo dobili.

Bodo pa slednji dobili 35 odstotkov dodatka za nevarnost in posebne obremenitve, ki ga je omogočil prvi interventni protikoronski zakon. Dobili ga bodo za prekomerne obremenitve.

Ta dodatek bodo dobili tudi nekateri drugi zaposleni. Zaposleni v covid oddelkih bodo dobili 35 odstotkov tega dodatka, torej skupaj z dodatkom po kolektivni pogodbi 100 odstotkov urne postavke, kar je tudi maksimum, kolikor po predpisih lahko dobijo.

Zaposleni v urgentni dejavnosti bodo poleg 65 odstotkov dodatka po kolektivni pogodbi dobili še 15 odstotkov interventnega dodatka, torej skupaj 80 odstotkov.

Preostali v drugih organizacijskih enotah interventnega dodatka ne bodo dobili, torej ostajajo zaposleni na klinikah, kot so ortopedska, očesna, ginekološka, stomatološka, kirurška itd. pri 65 odstotkih dodatka po kolektivni pogodbi.

Danes bodo torej zaposleni dobili poračun dodatka iz kolektivne pogodbe za marec, poračun interventnega dodatka pa bodo prejeli pri naslednji plači, skupaj z obema dodatkoma za april.

Zadnje novice

Sorodne vsebine