18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Žan Mahnič: V SDS ne podpiramo resolucije o strategiji nacionalne varnosti Slovenije

Poslanke in poslanci so na današnjem nadaljevanju septembrske seje državnega zbora razpravljali tudi o predlogu resolucije o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije. V poslanski skupini SDS bomo glasovali proti, je v stališču povedal poslanec Žan Mahnič.

 

V nadaljevanju objavljamo magnetogram, ki ni avtoriziran.

ŽAN MAHNIČ: Preden je bila ta resolucija pripravljena, sem šel brat tudi tisto resolucijo, ki je bila sprejeta leta 2009, in če pogledate besedilo tiste resolucije in pogledate realizacijo, kakršna bi na podlagi resolucije morala biti, vidite, da je bila prejšnja resolucija samo mrtva črka na papirju in trdno sem prepričan, da bo tudi ta resolucija, ki jo boste danes sprejeli, samo mrtva črka na papirju.

Recimo samo en primer. Veliko se piše in govori v tej resoluciji o kibernetski varnosti. Ko je bila v začetku tega leta seja odbora za obrambo na predlog Slovenske demokratske stranke o kibernetski varnosti, je bil sprejet sklep, da vlada pripravi poročilo, kakšno je stanje na področju kibernetske varnosti, v petih oziroma šestih mesecih in da se potem sestane odbor za obrambo, lahko tudi na zaprti seji, če je vsebina zaupne narave. Ni ne poročila, ni bilo ne seje odbora za obrambo pa bi to moralo biti do konca junija speljano. Toliko o tem, koliko resno jemljemo tako ta parlament, kot sklepe, ki jih sprejema, ne samo parlament, predvsem delovna telesa, kot tudi kibernetiko.

Če pogledamo število pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki je vsak mesec manjše za 40 do 50 pripadnikov, če pogledamo nezadostno število policistov, kjer smo zapisali tudi v eno od resolucij oziroma od strategij, da jih bomo imeli 10.000, da jih bo nekaj tisoč varovalo južno mejo, potem ko smo vstopili v Schengen, vidimo, da iz tega ni nič. Ko na eni strani podpišemo mednarodno zavezo do leta 2024, da bomo takrat dali 2 % BDP za obrambo, in ko pogledamo resolucijo, kjer piše, da se bomo trudili, da se bodo postopno zviševala sredstva za obrambo in ko reče predsednik vlade v enem od intervjujev, da kot vse kaže, da bomo leta 2024 dosegli 1,5 % BDP, medtem ko smo pa pred zavezniki podpisali, da bomo dosegli 2 % BDP, potem je kakršnakoli resolucija nesmiselna.

Je pa potrebno povedati, da smo v Slovenski demokratski stranki vložili amandma, da pa se črta tisto, kar je v resnici bil eden od temeljnih namenov te resolucije. To pa je, da Sova dobi dodatna pojasnila; sicer pod nekim sodnim varstvom, ampak poglejte si, kakšne odredbe je podpisoval sodnik Janez Žirovnik. Takšnih Žirovnikov je med sodniki še mnogo. Kako so preiskovali na podlagi sodne odredbe stanovanje bivšega poslanca SD Andreja Magajne, ko so ga obtožili pedofilije, potem pa se je ta disk kar izgubil. Se je izgubil, ga ni več. Na policiji ga je nekdo izgubil.

In še mnogi takšni primeri, ki govorijo sami zase, da tudi tistemu, ki bi odredbo podpisal, žal ne moremo zaupati, kaj šele Sovi, ki je namenjena že sedaj predvsem za špijunažo proti notranjemu sovražniku. Za obračunavanje s strani Gregorčičeve proti tistim, ki bi kakorkoli ogrozili tiste, ki sedijo na Gregorčičevi – ne v smislu življenjskega obstoja, ampak v smislu njihovih pozicij. Upam, da bo KNOVS začel odpirati tudi to vprašanje, kar se dogaja zadnje dni, o čemer poroča Požareport. Če se Sova zlorablja za to, da se slikari direktorje državnih podjetij, novinarje, poslance in kogarkoli, potem imamo mi hud problem.

Ko pa govorimo o drogah, ko govorimo o terorizmu – vse to je nadnacionalni element. In Sova že po obstoječi zakonodaji lahko spremlja slovenske državljane, ko gre za nadnacionalne grožnje v povezavi s tujino. In ko nekdo z balkanskih držav »šverca« drogo v Slovenijo ali pa preko Slovenije, je to nadnacionalni element, je povezava s tujino. In slovenskega državljana, ki tihotapi drogo v Slovenijo ali čez Slovenijo, lahko Sova že sedaj spremlja. Točno tako. Preberite si zakon, to lahko počne že sedaj. In tudi vahabite. Poznam nekaj imen, ko gremo pogledati odredbe, ko nam Sova da kakšna imena – nisem edini, še vsaj osem jih tukaj notri ve za to, tako da ne se sprenevedati glede tega.

Glede na vse to, kar sem prej povedal in glede na to, da verjamemo, da resolucija ne bo uresničena, da ne bo implementirana, tudi ne vidimo razloga, da bi jo podprli, zato bomo glasovali proti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine