10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Žan Mahnič: Pritisk Zvonka Fišerja na moje delo in delo preiskovalne komisije ni uspel!

Poslanec SDS Žan Mahnič je včeraj na Twitterju zapisal: »Nov dan, nova zmaga! 😀 Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo proti meni, ki jo je vložil bivši tožilec Zvonko Fišer, ker sem del ustavnega sodišča in nekatere tožilce označil za mafijo, saj po njihovem mnenju to “naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje.” Veseli me, da je tožilstvo zavarovalo z ustavo zagotovljeno svobodo govora in spoznalo absurdnost ovadbe. Pritisk Zvonka Fišerja na moje delo in delo preiskovalne komisije tako ni uspel.«

 

Zapis se namreč nanaša na včerajšnjo novico, da je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je novembra lani tedaj še vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer vložil zoper poslanca SDS in predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler Žana Mahniča. Fišer je poslanca ovadil zaradi domnevne razžalitve.

Vodja ljubljanskega okrožnega sodišča Katarina Bergant je za Večer sporočila, “da je bila kazenska ovadba s sklepom zavržena iz razloga, ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti”.

“Izjava ‘mafija je zaščitila mafijo’ je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati,” je ob vložitvi ovadbe novembra lani za STA dejal Fišer. Z omenjeno izjavo se je Mahnič odzval na sklep ustavnega sodišča, da do končne odločitve zadrži tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce.

Preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler tako do končne odločitve ustavnega sodišča ne sme izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike. Mahnič je v odzivu najprej na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.”

V izjavah pa je še dejal, da imamo “očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji.” Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je zaradi tega ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča. Slednja predlogu nista sledila, je pa ovadbo vložil Fišer.

So se pa novembra lani oglasili z vrhovnega državnega tožilstva, kjer so izrazili zaskrbljenost zaradi Mahničevih izjav. “Ker gre po našem mnenju za nedopusten napad na institucije v pravosodju, pričakujemo ustrezen odziv pristojnih državnih institucij,” so tedaj zapisali.

Fišer se je upokojil z letošnjim letom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine