0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Žan Mahnič: Ali ministri preko ministrstev z davkoplačevalskim denarjem skrbijo za promocijo in financiranje svojih strank?

Koliko in s katerimi zunanjimi izvajalci, svetovalci in sodelavci je vsako od ministrstev podpisalo pogodbe od 20. marca 2013 do danes ter koliko so bile vredne pogodbe?

 

V Državnem zboru RS bo z delovanjem kmalu pričela preiskovalna komisija pod vodstvom Janija Möderndorferja, ki naj bi preiskovala domnevno sporno financiranje političnih strank iz tujine. V poslanski skupini SDS so ob ustanovitvi komisije večkrat opozorili, da koalicija z nadkoalicijsko Levico institut parlamentarne komisije zlorablja za obračun s SDS. V njenem namenu je namreč zapisano odkrivanje domnevnega financiranja SDS iz tujine, pričakovano pa so izpuščene druge stranke.

V SDS se zato upravičeno sprašujejo, ali bo, in če ne bo, zakaj ne, preiskovalna komisija preiskovala tudi, ali in v kolikšni meri so bile Lista Marjana Šarca, Stranka modernega centra, Socialni demokrati, DeSUS, Stranka Alenka Bratušek in Levica financirane s strani tujega kapitala, zastopanega v družbi Pro Plus in v družbi KB 1909, ki je lastnica tednika Mladina? Sprašujejo se tudi, ali bo komisija preiskovala, kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde evrov za iranske teroriste so prejeli posamezniki in posameznice na vodilnih položajih v Listi Marjana Šarca? Preiskovalna komisija po njihovem mnenju ne bi smela pozabiti tudi na domnevno finančno podporo častnega konzula Slovenije na Hrvaškem Branka Roglića, ki naj bi jo leta 2014 pred državnozborskimi volitvami izkazal Stranki modernega centra.

V omenjeni preiskovalni komisiji bosta kot predstavnika poslanske skupine SDS sodelovala mag. Dejan Kaloh in Žan Mahnič. Slednji je v ustnem poslanskem vprašanju, ki ga je prvi dan januarske seje naslovil na predsednika vlade, izpostavil visoke zneske, ki sta jih mag. Dejan Židan in dr. Anja Kopač Mrak v preteklem mandatu, ko sta vodila ministrstvi za kmetijstvo in delo, preko najrazličnejših pogodb za zunanje izvajalce, svetovalce in sodelavce namenila za promocijo svojih ministrstev. Poslanec Mahnič se je ob tem vprašal, koliko denarja je pravzaprav šlo za promocijo njune stranke, torej Socialnih demokratov.

V luči tega in za potrebe dela nove preiskovalne komisije je Žan Mahnič zato na vsa ministrstva Vlade RS naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem ga zanima, koliko in s katerimi zunanjimi izvajalci, svetovalci in sodelavci je vsako od ministrstev podpisalo pogodbe od 20. marca 2013 do danes ter koliko so bile vredne pogodbe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine