2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Žalosten dan za Slovensko vojsko: Ravno v času slavnostnega govora ministrice Katičeve in predsednika Pahorja “crknila” vojaška ladja

Slovenska vojska je gola in bosa, razorožena in s pokvarjeno vojaško ladjo Triglav. Plače vojakov so mizerne. Kljub temu sta bila ministrica za obrambo Andreja Katič in predsednik Slovenije, vrhovni poveljnik obrambnih sil, Borut Pahor, sicer glavna krivca za katastrofalno stanje SV, slavnostna govornika ob dnevu Slovenske vojske. A z novo, desno vlado bo vse drugače. Za komentar smo vprašali nekdanjega ministra za obrambo in veterana vojne za Slovenijo Aleša Hojsa, ki trenutno stanje opisuje kot katastrofalno, po volitvah pa napoveduje, da se bodo plače vojakov dvignile, zagotovili pa bodo tudi sredstva za nabavo orožja in opreme. Prav tako napoveduje, da bo vojska z večjimi pooblastili napotena na slovensko-hrvaško mejo, saj iz Bosne in Hercegovine prihaja migrantski val v obliki več deset tisoč migrantov.

 

Letošnjega 15. maja mineva 27 let, odkar so slovenski naborniki začeli služiti vojaški rok izključno v Sloveniji – na Igu in v Pekrah, ta datum pa si je vojska izbrala za svoj dan. Najvišji predstavniki države so sicer pohiteli in že v ponedeljek pripravili osrednjo slovesnost na Brdu pri Kranju, na kateri je Borut Pahor poudaril, da novo vlado čaka vrsta zahtevnih nalog. “Ena izmed njih zadeva okrepitev nacionalne varnosti,” je rekel ter dodal, da je varnost postala kompleksna zadeva, ki potrebuje strokoven in večplasten pristop. “V vsakem primeru pa gre za pristop državne politike in ne več pristop enega ali drugega pristojnega ministrstva.” Izjavil je še, da “svet po krizi zaznamujejo drugačna razporeditev nacionalnega in svetovnega bogastva, vnovično primerjanje spremenjenih socialnih in političnih statusov, jeza, vznemirjenje in negotovost. Kot je za take razmere običajno, se okrepi tradicionalna geopolitika. V takih okoliščinah na ravni države preprosto ni mogoče reagirati drugače kot okrepiti sistem nacionalne varnosti”.

Pahor je prepričan, da je “glede na spremenjene dejavnike tveganja, ki niso več strogo tradicionalno vojaške narave, potreben tudi spremenjen odziv državne politike. V tem smislu ponavljam moje stališče, da je potrebno celovito prenoviti in okrepiti celoten sistem nacionalne varnosti, od vojske preko policije do obveščevalnih služb in civilne zaščite”.

Predsednik Slovenije je prepričan, da naša država “potrebuje dobro oboroženo, dobro pripravljeno in operativno Slovensko vojsko, ki je sposobna brezhibno sodelovati v mednarodnih misijah po svetu, sodelovati v zavezništvu Nato in zagotoviti vojaško obrambo domovine”. A kaj, ko so to le Pahorjeve mokre sanje, saj je predvsem njegova stranka SD, iz katere prihaja tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, zaslužna, da je stanje Slovenske vojske v katastrofalnem stanju. Ne samo, da se je izkazalo, da so slovenski vojaki nagi in bosi – in to dobesedno, temveč smo septembra 2016 poročali, da so ostali celo brez streliva. Žan Mahnič je takrat na odboru za obrambo povedal, da je “pomanjkanje streliva za jurišno puško dokaz, da vlada vojsko pelje naravnost v prepad. Kljub temu, da že več mesecev zvonijo vsi alarmi, streznitve ni”. V glavi ministrice Katičeve pa se ni prižgal noben rdeč alarm, saj je na zaskrbljujoče očitke o razorožitvi SV odgovorila, da je ministrstvo v preteklosti redkeje nabavilo strelivo – v letih 2008, 2010 in 2014.

Čeprav je Katičeva “nemudoma ukrepala” – tako, da je zamenjala načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana -, pa se stanje v Slovenski vojski ni prav nič izboljšalo. Nasprotno, ravno ko sta imela Katičeva in Pahor svoj govor za Slovensko vojsko na Brdu pri Kranju, so vojaški ladji Triglav odpovedali vsi trije motorji. Ladja je tako privezana na pristanišču v Siciliji. Sicer pa so se že pred samim odhodom na Sicilijo slišali marsikateri očitki, kako pomanjkljivo je oborožena ladja za svojo misijo. Katičeva je očitno pripadnike SV, ki so na ladji, poslala v tujino, ne da bi jim zagotovila osnovno varnost na poti. Eden od motorjev omenjene ladje je namreč odpovedal že na poti na Sicilijo.

“Obstoječe stanje v SV je katastrofalno”
Za komentar, kako ocenjuje stanje v Slovenski vojski, pa smo zaprosili strokovnjaka s tega področja, nekdanjega ministra za obrambo, Aleša Hojsa. “Obstoječe stanje v Slovenski vojski je katastrofalno. Dejstvo je, da se je Slovenska vojska v času slovenske osamosvojitve v teh letih izkazala na mnogih področjih, nesporno pa je, da je ravno ta koalicija in tista SD-jeva pred leti, ko jo je vodil g. aktualni predsednik Borut Pahor, pripeljala Slovensko vojsko na rob preživetja.” Hojs je sicer prepričan, da trenutno vlada neko zatišje v Slovenski vojski – “zasluga” gre predvsem menjavi prejšnjega načelnika generalštaba. “Vsaka taka menjava za nekaj časa s površja odplakne vse tiste stvari, ki so najbolj moteče, ki najbolj bodejo v oči, vsebinsko pa se tudi s to zamenjavo in tudi s to ministrico pravzaprav ni zgodilo nič, nobenih premikov. V ključnih stvareh bo potrebno Slovensko vojsko bistveno spremeniti.”

Kakšno Slovensko vojsko napoveduje Aleš Hojs po volitvah? Predvsem se s stranko SDS osredotoča na dve ključni stvari: “Vojakom bomo uredili plače, ki bodo vsaj take, kot so bile leta 2008, torej 90 odstotkov slovenskega povprečja in ne 50, kolikor imajo danes, in seveda poskrbeli za ustrezno zagotovitev materialnih sredstev za vse potrebne nabave opreme, orožja, osebne zaščitne opreme in vsega preostalega, kar vojska potrebuje.”

Za konec pa smo ga povprašali še, ali meni, da bi morala biti Slovenska vojska pripravljena, da brani naše meje? “Absolutno! Stranka SDS je predlagala dopolnitev ustave in Slovenska vojska je že bila aktivirana v času velike migrantske krize. Mislim, da so trenutno ta pooblastila relativno omejena. Po moji oceni bi morala biti SV v vseh takšnih kritičnih situacijah, za katere sicer upam, da jih ne bo, napotena na slovenske meje.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine