24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Zakonodajno-pravna služba državnega zbora okrcala poslanca Nemca; preko nje je skušal rušiti delo Knovsa glede zaposlitve lepe N. H. na Sovi!

Poslanec SD Matjaž Nemec, ki je znan po tem, da je maturiral šele pri 27 letih, ima očitno velike težave pri razumevanju aktov državnega zbora, pri tem pa ne pomagajo niti sredstva, ki jih njegova poslanska skupina nameni za svetovanja. Delo Knovsa, ki skuša od Sove pridobiti dokumente glede sporne zaposlitve lepe N. H., prijateljice predsednika vlade Marjana Šarca, je skušal ustaviti kar prek zakonodajno-pravne službe državnega zbora, od katere je zahteval mnenje. A od tam je sledila močna klofuta za Nemca, ki ni vedel, da ta služba sploh ni pristojna za takšne zadeve. Že prejšnji teden se je sicer na neodzivnost Sove jezno odzval poslanec SDS Žan Mahnič, prav tako član Knovsa!

 

Poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec je znan po tem, da je uspel maturirati šele pri 27 letih, in to kar na centru za dopisno izobraževanje, zdaj pa ima na svoji funkciji očitno tudi številne težave z razumevanjem delovanja državnega zbora. Nemec je namreč kot član komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) na zakonodajno-pravno službo DZ naslovil prošnjo za pripravo mnenja o tem, ali ima zahteva Knovsa po posredovanju podatkov v zvezi s kadrovskimi zadevami Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) ustrezno pravno podlago.

Nemec ne razume pristojnosti zakonodajno-pravne službe DZ
Nemec očitno ni dojel poslovnika DZ, ki pravi, da ZPS daje mnenja o skladnosti predlogov zakonov, drugih aktov in amandmajev z ustavo in pravnim sistemom ter o zakonodajno-tehničnih vidikih predlogov. Kot izhaja iz opisanega, ZPS tako ni pristojna za razlago že sprejetih zakonov in s tem tudi ne za pravilnosti izvajanja zakonov in drugih predpisov. Mnenje, za katerega je zaprosil Nemec, bi tako pomenilo izrekanje o tem, ali je bila vložena zahteva Knovsa ustavna oziroma zakonita, s tem pa bi se ZPS postavila v položaj, ki je pridržan sodni veji oblasti, s čimer bi presegla svoje naloge. Na podlagi opisanega so pri ZPS opozorili tudi, da pripravijo pravno mnenje le, če ga v skladu s poslovnikom DZ zahteva predsednik DZ ali DZ, poslovnik pa ne daje pravne podlage za neposredno pravno mnenje na zahtevo poslanca ali člana delovnega telesa.

Image

Foto: Twitter/Miha Orešnik

ZPS je Nemec skušal uporabiti z namenom ustavitve Knovsa
Kot vse kaže, je Nemec s svojo nespametno potezo skušal ustaviti Knovs pri tem, da bi ta preiskal okoliščine lepe N. H., dobre prijateljice predsednika vlade Marjana Šarca, ki se je na Sovi domnevno zaposlila na novoustvarjenem delovnem mestu. “Da nam dokumentov ne želijo izročiti, pomeni grobo zlorabo Sove za politične namene in klientelizem. Politični direktor Sove Rajko Kozmelj si sam tega ne bi upal narediti brez podpore premierja Marjana Šarca. Gre torej za rušenje ustavnega reda, po katerem imamo oblast, ki voli parlament, v parlamentu pa imamo komisijo za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, ki ima vso pravico do vpogleda v vso dokumentacijo Sove. V nasprotnem primeru imamo politično policijo in konec demokracije,” se je prejšnji teden jezno odzval na neodzivnost Sove podpredsednik Knovsa in poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine