Piše: Pomurske novice

Novela zakona kljub sprejetim amandmajem namreč ne odpravlja neustavnosti in drugih nesprejemljivih rešitev, na kar je jasna opozorila podala tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

Nesprejemljivo je, da imajo kvalificirani prijavitelji s 40-urnim tečajem pooblastila uradnih oseb, zato kmetje vztrajajo pri tem, da se v okviru zakonodaje ob upoštevanju ustave predvsem kadrovsko okrepi veterinarsko inšpekcijo. Vključevanju zainteresiranih laikov brez ustreznih znanj o upravnih postopkih in znanj veterinarske stroke ostro nasprotujejo, saj bi to poleg drugih za slovensko kmetijstvo pogubnih ukrepov sedanje vlade slovensko prehransko samooskrbo povsem uničilo.

V noveli zakona namreč ostajajo za kmete sporne rešitve glede privezovanja psov, videonadzora klavnic, uveljavitve prehodnih hlevov ter posebnih enot uradnih veterinarjev. “Zaščita živali je v interesu vseh nas, vendar ne želimo, da bi slabe in nedodelane rešitve povzročile manj učinkovit sistem varstva živali, kot ga imamo doslej,” so še zapisali predstavniki Sindikata kmetov Slovenije.