0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Zaključek projekta predsedstva Portugalske, Nemčije in Slovenije za podnebje

Piše: C. R.

S konferenco se je zaključil projekt Tri predsedstva za podnebje (Three4Climate). Izvedle so se podnebne aktivnosti v izbranih mestih in šolah v Nemčiji, na Portugalskem in v Slovenije kot podpora predsedovanju tria teh treh držav, z motom »Razmišljaj evropsko – deluj lokalno« (Think European – Act Local).

Projekt se je pričel na pobudo nemškega ministrstva za okolje in je trajal od 1. 7. 2020. Glavni cilj projekta je platforma za vertikalno in horizontalno sodelovanje lokalnih, nacionalnih in EU odločevalcev pri aktivnostih za ohranjanje podnebja in doseganje ciljev brezogljične družbe.

V okviru projekta so se zvrstili številni dogodki namenjeni razumevanju izzivov in potencialnih rešitev s področja prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, med drugimi:

  • virtualni dialog dijakov z nemško zvezno Ministrico za okolje Svenjo Schulze na temo ohranjanja biodiverzitete, klimatskih sprememb in trajnostne mobilnosti;
  • dialog z evropskimi poslanci in predstavnikom Odbora regij;
  • virtualno srečanje na nivoju državnih sekretarjev v okviru projekta;
  • izmenjava izkušenj in dobrih praks s področja blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe.

V imenu Ministrstva za okolje in prostor je na zaključni konferenci udeležence nagovorila mag. Katja Vrtovec, ki je izpostavila vodilno vlogo mest pri doseganje podnebnih ciljev ter pomen participativne vloge mladih pri preoblikovanju družbe v podnebju in naravi prijazno ter iskanju inovativnih rešitev za spopadanje z izzivi podnebne krize.

Slovensko predsedstvo bo glavne dosežke projekta predstavilo tudi v petek 26. novembra, na neformalnem srečanju ministrov, pristojnih za urbane zadeve. Pomen in zaključek projekta bo v nagovoru obeležila tudi nemška zvezna ministrica za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost Svenja Schulze.

Vir: gov.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine