7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Zakaj je Erjavec s pismom delegatom stranke DeSUS bližje desnici kot levici

Kandidat za novega predsednika stranke DeSUS Karl Erjavec je dal, v svojem pismu, delegatom kongresa DeSUS, ki pravkar poteka, jasno vedeti, da z njim stranka upokojencev zavzema stališče nasprotovanja liberalnemu kapitalizmu, kakršnega si predstavljajo bruseljski globalisti, s čimer se DeSUS približuje konceptu iliberalnega kapitalizma, ki ga zagovarja tabor madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. DeSUS namreč v Evropskem parlamentu še vedno sodi v krog Alde, ki zagovarja liberalni kapitalizem.

Potem ko je Karl Erjavec napovedal, da bo Desus, če bo on izbran za predsednika, odslej bližje Viktorju Orbanu kot osrednjemu Bruslju, se postavlja vprašanje, kaj to v slovenski politični realnosti pomeni za samo stranko in njene koalicije. Doslej je namreč prav Desus bil ena tistih strank, od katerih si je nabiralec glasov za konstruktivno nezaupnico, Jože P. Damijan, obetal glasove “izdaje”.

V EU že nekaj časa poteka razprava med zagovorniki liberalnega kapitalizma, kar je ekonomski izraz za liberalno demokracijo, ter zagovorniki iliberalnega kapitalizma oziroma iliberalne demokracije, kjer se v ospredje postavlja madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki je pred nekaj leti podal podobno izjavo kot tokrat Erjavec. Izraza liberalni in iliberalni kapitalizem sta po naše odvečnika oziroma nekorektna, saj dajeta vtis, kot da je Orbanova linija za dodatno omejevanje prostega trgovanja, ki kakor bi ne bilo inherentno samim temeljem EU. Orban ni proti prostemu pretoku dela, storitev in kapitala v EU ter mu izraz iliberalni kapitalizem ne dela usluge. In Desus z Erjavcem napoveduje vstop na Orbanov vlak in izstop iz evropske stranke “zagovornikov liberalnega kapitalizma”.

Novi stari kandidat za predsednika stranke DeSUS Erjavec je v svojem pismu delegatom kongresa, navedel razloge, zakaj se je odločil kandidirati na mesto prvaka stranke, ki ji pripada ter poudaril, da se DeSUS v tem trenutku nahaja v političnem breznu. Kot je še dejal jih čakajo pomembni izzivi povezani z epidemijo, predvsem pa veliki izzivi znotraj stranke same. Vendar pa je prepričan, da se lahko poenotijo in se kot stranka ponovno vzpnejo.

Erjavec obžaluje sodelovanje z Jankovićem
V svojem nagovoru delegatom se je Erjavec spomnil tudi januarskega kongresa, ko je izgubil podporo, s čimer se je zaključilo njegovo 15 letno obdobje predsedovanja tej stranki. Temu je sledil tudi njegov umik iz javnega in političnega življenja. Kot ugotavlja pa je dandanes stranka še vedno močno razdeljena, kar bi po njegovem lahko celo privedlo do razpada stranke upokojencev. Njegova vnovična kandidatura za predsednika stranke pa je med drugim tudi posledica številnih vabil zvestih članov, ki zaupajo njegovim političnim izkušnjam. Ob tem pa Erjavec, zanimivo, priznava tudi svoje napake, med drugim sodelovanje z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem na zadnjih volitvah v parlament.

V svojem pismu je okrcal bivšo predsednico Aleksandro Pivec v kontekstu, da je bila del napake pripuščanja v stranko vseh, ki so želeli stranki pomagati, prišli so pa s svojimi interesi. Pohvalil je delo ministra za zdravje Tomaža Gantarja češ, da dela zgledno, a da vlada ne posluša vedno vseh njegovih predlogov.

V nadaljevanju je bil kritičen tudi do vlade, da je preveč ideološka, da se preveč ukvarja z mediji in kadruje, kar vidi kot slabo in dodal, da kot predsednik ne bo tiho. Ob tem je izpostavil, kaj so politične usmeritve njegove stranke: antifašizem, socialna država, javno zdravstvo in javno šolstvo. Zanimivo bi bilo vedeti, ali Erjavec ve, da je orbanizem, na katerega voz je napovedal, da bo Desus skočil, v bistvu fašizem, če se vpraša osrednje medije in opozicijo. Ali je to napoved pomaknitve Desusa v desno ali pa le “finta” ali preprosto, da Erjavec ne razume pojmov, ki jih uporablja.

Dopisni kongres stranke, ki trenutno poteka, je bil dalj časa adut, ki ga je napovedoval Jože P. Damijan, vendar so javni nastopi nekaterih članov stranke, npr. Roberta Polnarja, ki je zanikal, da bi bili pripravljeni izdati vlado Janeza Janše, sam kongres postavili tudi v nekoliko bolj drugačno luč.

Aleš Ernecl/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine