12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Zahteva za sklic izredne seje DZ na temo Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju

Piše: C. R.

Poslanski skupini SDS, NSi, SMC, SNS in poslanca manjšin so vložili zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije, na kateri bo se obravnaval predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju. 

Razlogi za sklic izredne seje Državnega zbora:

Slovensko zdravstvo že vrsto let pretresajo številne korupcijske afere o preplačilih medicinskega materiala. Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem je zato 9. junija 2021 v zakonodajni postopek vložila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju po skrajšanem postopku. S predlaganim zakonom se zasleduje cilj, da se zagotovi sorazmernost cen pri nabavah medicinskih pripomočkov in medicinske opreme na področju zdravstva ter s tern zagotoviti učinkovito in smotrno porabo javnih sredstev zdravstvenih ustanov na primarni, sekundarni in terciarni ravni.

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju je pomemben, saj uvaja regulacijo cen nabav medicinskih pripomočkov in medicinske opreme s sistemom referenčnih cen.

V Državnem zboru sta bili ustanovljeni dve preiskovalni komisiji, ki sta preiskovali področje nabav v zdravstvu, in sicer je preiskovalna komisija pod vodstvom Jelke Godec v prejšnjem mandatu ugotavljala zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu na 2 področju nakupa žilnih opornic, druga preiskovalna komisija pa se ukvarja s področjem nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom pod vodstvom mag. Karmen Furman. Pri slednji so potrdili tudi prvo vmesno poročilo na podlagi zaključene preiskave nabav v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Področje zdravstva je v trenutnih časih najbolj obremenjeno področje, zato se želi s predlogom novele Zakona o javnem naročanju doseči, da se področje nabav medicinske opreme uredi transparentnejše in da bo poslovanje zavodov, ki so vključeni v javno zdravstveno mrežo, bolj pregledno. S tern bi se onemogočila nadaljnja preplačila v zdravstvu, ki smo jim bila priča do sedaj.

Predlagatelji sprememb Zakona o javnem naročanju smo prepričani, da bo predlagana ureditev nabav v zdravstvu onemogočila dosedanja nerazumna in prekomerna odstopanja pri cenah nabav istega materiala v različnih bolnišnicah, predlagan model izenačitve nabavnih cen v vseh slovenskih zdravstvenih zavodih, ki delujejo v javni zdravstveni mreži, pa bo vplival na znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme na slovenskem trgu.

Do celotne zahteve lahko dostopate tukaj.

Vir: sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine