12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Zagotoviti je treba varnost romskega in neromskega prebivalstva

Sklep Pododbora za romsko problematiko je še kako potreben, tako zaradi splošne varnosti kot zaradi varnosti samih Romov. Slovenska policija, ki se dnevno srečuje s problematiko Romov, naj opiše razmere in oceni, kje so potrebne sistemske spremembe.

 

Danes je v DZ RS potekala 15. seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri so članice in člani obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju, obravnavo ocene o ustavnosti Zakona o lokalnih volitvah in predlog sklepa pododbora za spremljanje romske tematike.

Predsednik odbora poslanec SDS Zvone Černač je spomnil, da je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke podala predlog za sklic javne prestavitve mnenj, ki bi se osredotočila na ključna vprašanja v primeru spremembe zakona o orožju. Poslanec SDS Žan Mahnič je ob tem opozoril, da dotični zakon zadeva najmanj 200.000 državljank in državljanov, prav tako pa se dotika mnogo športnih in strelskih društev, zato je po oceni poslanca prav, da se “prisluhne javnemu mnenju in optimizira posamezne člene zakona.”

Članice in člani odbora so sprejeli predlog, da bo javna predstavitev mnenj opravljena do 15. marca 2020. O nadaljnjih spremembah zakona bo odbor razpravljal na eni od naslednjih sej po opravljeni predstavitvi mnenj.

Predstavniki odbora so na seji obravnavali tudi predlog sklepa pododbora za spremljanje romske tematike. Namen sklepa je, da bi Slovenska policija, ki se dnevno srečuje s problematiko Romov, opisala razmere in ocenila, kje so potrebne sistemske spremembe. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je sklep ocenila kot pozitiven, saj se z njim skuša najti rešitve, ki bi izboljšale »napeto varnostno situacijo med romskim in neromskim prebivalstvom, pa tudi med samimi Romi«. Na očitke predstavnikov Levice o diskriminatornosti pa je poslanka odgovorila, da pododbor išče konkretne rešitve ter da ne gre za nikakršno diskriminacijo romskega prebivalstva. »Sklep je še kako potreben, tako zaradi splošne varnosti kot zaradi varnosti samih Romov,« je izpostavila poslanka. Predlog sklepa pododbora za spremljanje romske problematike je bil sprejet s 15 glasovi.

Odbor za notranje zadeve

Foto: Državni zbor RS (Matija Sušnik)

Zadnje novice

Sorodne vsebine