24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Zadnja javnomnenjska anketa: Volitve še niso odločene, napovedana je komaj 45 odstotna volilna udeležba, še vedno je 20 odstotkov neopredeljenih!

Zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila javnomnenjska agencija Parsifal, kaže največjo podporo, s 15,7 odstotka, stranki SDS. Z 8,7 odstotka sledi LMŠ, na tretjem mestu je s 6,1 odstotka NSi, ki je prehitela stranko SMC s 5,6 odstotka in s SD s 5,4-odstotno podporo. Največji zdrs so doživeli prav Židanovi Socialni demokrati, ki so padli za dve mesti, največje presenečenje pa je NSi, ki je pridobila dve mesti.

Še vedno je zaskrbljujoč velik del volivcev, ki še vedno ostajajo neopredeljeni (20,9 odstotka), ter občutno nizka, komaj 45,3 odstotna napoved volilne udeležbe. Ti podatki kažejo, da volitve še niso odločene, odločilen bo zato vsak glas.

Agencija Parsifal je v zadnjem merjenju volilne udeležbe napovedala, da bo volilna udeležba komaj 45,3 odstotna, 21,7 odstotka pa je odločenih, da se volitev ne bo udeležilo. Neodločen je komaj en odstotek volivcev.

NSi raste, SD pada
Če bi bile volitve to nedeljo, bi 15,7 odstotka glasov dobila SDS, sledi ji Lista Marjana Šarca s 8,7 odstotka, ki ji je podpora v primerjavi s prejšnjo anketo zrasla za en odstotek. Veliko presenečenje zadnjega merjenja je Nova Slovenija s 6,1 odstotka, ki je prehitela SMC s 5,6 odstotka in SD s 5,4 odstotka. Prav Židanovi Social demokrati so zabeležili največji padec in izgubili tri mesta.

Če bi upoštevali samo opredeljene, bi v parlamentarni prag prestopili SLS in SNS
Če upoštevamo samo glasove opredeljenih volivcev, bi 26,5 odstotkov volili SDS, sledi LMŠ (14,7 %), NSi (10,3 %), SMC (9,4 %), SD (9,1 %), DESUS (6,3 %), Levica (5,9 %), SNS (5,3 %), in SLS (4,1 %). Vsekakor pa volitve še niso odločene, kot nas skušajo prepričati osrednji mediji z njihovimi anketnimi napovedmi. Podatek, da je še vedno 20 odstotkov volivcev neodločenih jasno pove, da bo zmagovalec znan šele ob zaprtju volišč, do takrat pa bo potekal boj za vsak volilni glas.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 24. in 28. majem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 1023 anketirancev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine