8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Zadnja javnomnenjska anketa po metodi »tracking pool«: zmaga SDS+SLS, a treba se bo dvigniti s kavčev, da se rezultat v nedeljo potrdi! Vsak glas šteje!

Letošnje evropske volitve bodo še posebej pomembne, saj se bo odločalo o tem, kakšno Evropo želimo. Evropo, kjer nam vladajo migranti? Evropo, v kateri se ne počutimo varne? Evropo, v kateri požigajo cerkve, ki so preživele obe svetovni vojni, ne preživijo pa nasilnih migrantov, ki ne spoštujejo naše kulture? Ali pa Evropo, v kateri se ženske lahko mirno sprehajajo, Evropo, v kateri so otroci varni, Evropo, v kateri vlada demokracija in ne šeriatsko pravo? Evropo, kot smo jo poznali do leta 2015? Če želite, da slovenski politiki zaščitijo slovenske državljane in ne le sebe, pojdite na volitve. Odločal bo vsak glas!

Zadnja javnomnenjska raziskava pred evropskimi volitvami, ki jo je za Nova24tv naredila agencija Parsifal na vzorcu 867 anketiranih in je bila zaključena 24. maja 2019 ob 22h, je pokazala, da bi na evropskih volitvah, ki bodo v nedeljo, 26. maja, slavila skupna lista SDS in SLS. Zanjo bi glasovalo 12,3 odstotkov vseh vprašanih. Na drugem mestu je Lista Marjana Šarca z 9,1 odstotki, na tretjem pa Socialni demokrati s 7,3 odstotki. Vendar pa je dejstvo, da nič še ni odločeno, predvsem, če vzamemo v obzir, da kar 28,8 odstotkov vprašanih ne ve, katero listo ali stranko bi volili. Povedano preprosto: prav tisti, ki so neodločeni, komu bi namenili svoj glas, bodo tisti, ki bodo odločali na volitvah. Skoraj 29 odstotkov neopredeljenih bo lahko popolnoma zasukalo jeziček na tehtnici, zato za nobeno od strank ne moremo zapisati, da bo res slavila na letošnjih evropskih volitvah. Namreč, 28,8 odstotkov pomeni, da je toliko neopredeljenih volivcev, kot jih podpira prve tri stranke oz. liste med opredeljenimi skupaj (12,3 odstotkov za SDS in SLS, 9,1 odstotkov za LMŠ in 7,3 odstotkov za SD je skupaj 28,7, torej še vedno manj, kot je neopredeljenih).

(Vir: Parsifal)

Povedna pa je tudi spodnja tabela, ki prikazuje verjetnost odhoda na volitve. Napoveduje se torej nizka udeležba, kar še potrjuje, da bo dejanska odločitev o zmagovalcu padla v zadnjih urah pred zaprtjem volišč v nedeljo. Mimogrede, v Sloveniji se je pred vsakimi volitvami v Evropski parlament napovedovala višja udeležba, kot pa je bila v resnici. Ob tem nikakor ne gre spregledati besed sodnika Boštjana M. Zupančiča: “Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.”

Tako tudi ne gre verjeti spodnjemu grafu, ki prikazuje, da naj bi se volitev zagotovo udeležilo kar 41,9 vprašanih, saj bi to pomenilo svojevrsten rekord med Slovenci. Samo za primerjavo, kako smo se Slovenci dejansko udeleževali volitev v Evropski parlament: leta 2004 je bila volilna udeležba Slovencev 28,35 odstotna, leta 2009 28,37 odstotna, leta 2014 pa zgolj še 24,55 odstotna. Zato je odgovor, da se jih bo tokrat udeležilo kar 41,9, za slovenske volivce skoraj znanstvena fantastika. In ker se obeta nizka udeležba, je vsak glas še toliko bolj pomemben. Na to je v svojem nagovori pred letošnjimi evropskimi volitvami opozoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da izbira obstaja:“Glas za listo SDS in SLS je glas srca in je glas razuma. Potrebujemo oboje. Bolj kot kadarkoli doslej. Izbira obstaja. Najdete jo pod številko 9. Skupaj smo močnejši. Bog živi Evropo, Bog živi Slovenijo.” 

Dodajmo še to, da je udeležba na volitvah v Evropski parlament od leta 1979, ko je EU štela 9 članic, pa do leta 2014, ko je bilo v skupino EU vključenih 28 članic, vztrajno padala. Če je leta 1979 odšlo na volišča 61,99 odstotka vseh volilnih upravičencev, jih je leta 2014 oddalo svoj glas zgolj 42,61 odstotka (več statistike TUKAJ). In Slovenija je močno tudi pod tem povprečjem, saj je pri nas na zadnjih volitvah v Evropski parlament svoj glas oddalo le 24,55 odstotka vseh volilnih upravičencev. Zato je čas, da popravimo svoje povprečje v Evropski uniji in si izvolimo predstavnike, ki nas bodo v EU zastopali s ponosom, ne pa z glasovi mešetarili tako, kot je bil pri tem neslavno ujet evropski poslanec Socialnih demokratov Zoran Thaler. Samo spomnimo, kako je zatrjeval, da so zanj ljudje pred kapitalom, nato pa bil pripravljen svoj glas prodati za 100 tisoč evrov. Še en dokaz, da imajo levičarji na jeziku med, v srcu led …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine