11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Zadeva Knovs: je bila policija zlorabljena za politični obračun?

Iz vrha policije so včeraj, ko jih je nenapovedano obiskala trojka nadzornikov iz komisije za nadzor obveščevalnih služb Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS), ki so preverjali, ali je policijo premierov svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec ali kdo drug morebiti zlorabil za zbiranje informacij za diskreditacijo politikov, ki sestavljajo vlado (SDS, SMS, NSi, DeSUS), le delno ugodili nadzoru. Hkrati so z vrha policije ostro zavračali očitke, da bi policija sodelovala v politični bitki zadnje dni s servisiranjem medijev ali politikov s podatki za politične spopade. Da bi vohunsko zbiral podatke o nasprotnikih, je zanikal tudi Črnčec.

 

Zlorabe niso neobičjane v napetih časih

O zbiranju podatkov za diskreditiranje politikov je že pred časom govoril predsednik DZ Dejan Židan, zadnje dni pa je o tem precej konkretno pisal Bojan Požar, ki je v preteklosti že nekajkrat opozoril na podobne zlorabe pred volitvami. Na podoben način so se v medijih pred volitvami v največjih medijih pojavili, denimo, podatki o neonacijih v povezavi s SDS, da bi diskreditirali SDS Janeza Janše in privzdignili PS Zorana Jankovića. Pozneje se je pokazalo, da so za to politično obračunavanje scuraljali iz policijskih preiskav in preverjanj Sove. Zelo verjetno preko leve vlade Boruta Pahorja. V Sovi se je takrat dogajalo še veliko nenavadnosti. Šefa Sove Sabastjana Selana je Janša, ko je po tistih volitvah prevzel vlado, takoj zamenjal. Pa to nikakor ni edini primer. Službo je Selan takoj dobil v podjetjih iz mreže, ki jo obvladuje Bojan Petan, ki izdaja tudi levi časopis Dnevnik.

Eden izmed očitkov o možno zlorabil policije zadnje dni v propagandne namene, je razviden že na prvi pogled. Mediji in celo premier Marjan Šarec so javno govorili, da poteka preiskava NPU o financiranju medijev povezanih s SDS, deloma so govori in obtoževali SDS celo neposrednega financiranja iz tujine. Pazite, nobenega sodnega postopka ni, ki bi kaj takega ugotovil. Celo, če policija res kaj sumi, to še nič ne pomeni.

NPU podatke zbira za kazenske postopke, za sodišča torej. Preiskave običajno potekajo zaupno. Trenutno ne poteka kak sodni postopek. Vsaj znano ni. Padla pa je vlada in sestavlja se nova in če so bili podatki NPU servirani delu medijev iz vlade, da bi vplivali na potek koalicijskih dogovorov ali na morebiten rezultat poznejših predčasnih volitev, je očitek o zlorabi NPU povsem upravičen.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine