23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Začetek usposabljanja za kontrolorje združenih ognjev

Na območju Gotenice, Korošice ter na širšem območju Novega mesta in letališča Cerklje ob Krki bo od danes do petka potekalo usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev. Območje izvajanja usposabljanja se bo dnevno določilo glede na vremenske razmere in bo potekalo v časovnih intervalih med 9. in 15. uro, poroča Sta.

Usposabljanje bodo podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske in zavezništva, je razvidno s spletne strani Slovenske vojske.

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letalnikov. Pri usposabljanju bodo upoštevali zakonska določila in ostale predpise, ki urejajo letenje na nizkih višinah z vojaškimi letalniki.

Piloti se bodo med aktivnostmi v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji. Slušatelji tečaja pri usposabljanju na javnih površinah zunaj vadišč Slovenske vojske ne bodo uporabljali orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev.

Kontrolor združenih ognjev predstavlja edino povezavo pilota s tlemi. Natančno mora poznati razmere na tleh in v zračnem prostoru, imeti mora dober pregled nad tarčami in nanje voditi pilota.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine