10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Začenjajo se predstavitve kandidatov za rektorja ljubljanske univerze; kandidira tudi dosedanji rektor, ki bi na celotno univerzo uvajal »enakost spolov«

Piše: C. R.

Na ljubljanski univerzi se danes začenjajo javne predstavitve štirih kandidatov za novega rektorja, in sicer Igorja Lukšiča, Gregorja Majdiča, Igorja Papiča in Antona Ramšaka. Predstavitve bodo potekale v treh terminih, danes, v četrtek in v petek ob 16. uri prek spletnih povezav Zoom. 

Volilna komisija univerze je do 25. februarja prejela pet predlogov za štiri kandidate za rektorja univerze za obdobje 2021-2025. Poleg Papiča, ki ga znova predlagata fakulteti za elektrotehniko ter za kemijo in kemijsko tehnologijo, se za najvišji položaj na univerzi potegujejo še Igor Lukšič na predlog fakultete za družbene vede, Gregor Majdič na predlog veterinarske fakultete in Anton Ramšak, ki ga predlaga fakulteta za matematiko in fiziko.

Volitve novega rektorja ljubljanske univerze so potrebne, ker zdajšnjemu rektorju Igorju Papiču septembra poteče štiriletni mandat. Zbiranje kandidatur se je začelo konec januarja, članice pa so morale kandidate predlagati v 30 dneh.

Rektorja se voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu. Za rektorja lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za polni delovni čas. Spletne povezave do javnih predstavitev kandidatov so objavljene na spletni strani ljubljanske univerze. Volitve rektorja za mandatno obdobje 2021-2025 bodo potekale 13. aprila na vseh 26 članicah in rektoratu hkrati, poroča STA.

Pomenljivi pa so programi vseh štirih kandidatov. Pri Lukšiču, sicer nekdanjem predsedniku SD in nekdanjem dekanu FDV, je zelo opazno, da želi močno povečati avtonomijo univerze v odnosu do vlade, predvsem v luči nedavnega zapleta zaradi posega v razpisna mesta. Za nov mandat se poteguje tudi dosedanji rektor Igor Papič, ki v svojem programu med drugim omenja tudi sprejetje Načrta za uveljavljanje enakosti spolov. Karkoli že to pomeni.

Znano je sicer, da tovrstna domislica sicer prihaja s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so si tudi najprej izmislili absurdno novost, namreč obvezno rabo ženske oblike za katerikoli spol. Kot je že lani opozorila publicistka Saška Štumberger (TUKAJ), se mnogi zagovorniki te absurdne novosti sklicujejo celo na prvo doktorico znanosti v Ljubljani Ano Mayer Kansky, ki jo imajo celo za nekakšen simbol boja proti kapitalizmu in za družbeno enakost, ne povedo pa, da je komunistična oblast omenjeno doktorico znanosti degradirala, ji pobrala premoženje, poučevala pa je lahko zgolj na neki srednji šoli, na ljubljanski univerzi pa je bila nezaželena.

Že tako ali tako pa avtorji takih norosti, kot je »enakost spolov«, očitno ne ločijo med enakostjo in enakopravnostjo. Povrh vsega pa kot nov apostol feminizma nastopa ravno Filozofska fakulteta, kjer si je vodstvo dolga leta zatiskalo oči pred spolnim nadlegovanjem študentk s strani profesorja Igorja Pribca…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine