19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Začelo se je! Se je zgodil prvi poskus terorističnega napada sredi Ljubljane?! Neznanec ugrabil mestni avtobus!

Neznanec je ugrabil avtobus Ljubljanskega potniškega prometa s potniki. Voznika naj bi prisilil, da je zavil v smeri ljubljanske obvoznice. Policija je incident potrdila in sporočila, da je pri tem ena oseba tudi umrla. Policisti okoliščine dogodka še preverjajo, neuradno pa naj bi bil ubit ugrabitelj avtobusa.

V četrtek zvečer je odjeknila šokantna vest, da je na ljubljanski južni obvoznici na priključku Ljubljana – center zaradi izrednega dogodka priključek zaprt,  in sicer zaradi ugrabitve avtobusa LPP, pri čemer je na koncu ugrabitelj umrl.

S policijske uprave Ljubljana so za STA pojasnili, da so bili o “varnostnem dogodku na enem izmed avtobusov potniškega prometa v Ljubljani” obveščeni nekaj pred 21. uro. “Potrdimo lahko tudi, da je ena oseba umrla. Okoliščine dogodka policisti še preverjajo,” so pojasnili. Več informacij napovedujejo za zjutraj.

Z izvijačem ugrabil avtobus

Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat pa je za Delo povedal, da je neznanec nekaj pred 21. uro vstopil na avtobus mestne linije 6B, namenjen proti Dolgemu mostu. Voznika je z izvijačem prisilil, da je z avtobusom zavil proti južni obvoznici. Grozil mu je, da ga bo ubil.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Voznik je nato namerno prevozil rdeč semafor in s tem opozoril policiste. Policijo je uspela poklicati tudi ena izmed potnic na avtobusu. Zatem naj bi policisti avtobus zaustavili in poskušali storilca zajeti, a naj bi bil po neuradnih podatkih Dela pri tem ubit.

Kot je za portal Siol povedal oče ene od potnic, je bilo dogajanje sledeče:

1. Moški, star okrog 50 let, je na avtobus vstopil pri Drami v centru mesta. Bil je oblečen v črno, s sončnimi očali, svetlih las, rahlo plešast, govoril je slovensko in brez naglasa, pravi sogovornik. Hči pa je njegovo obnašanje ocenila za nenavadno, saj naj bi jo že med vstopanjem na avtobus odrinil.

2. Dve postaji kasneje (torej pri Tobačni na Viču) je začel z velikim izvijačem groziti vozniku. Z orodjem je med drugim razbil steklo, ki loči voznika od potnikov. V tem času je bilo na avtobusu le šest potnikov, dva moška in štiri ženske. “Zato je bil občutek ogroženosti toliko večji,” hčerine navedbe povzema sogovornik.

3. Moški naj bi grozil, da bo vse pobil, češ da ima tudi pištolo (kasneje naj bi se izkazalo, da to ne drži). Zahteval je, da ga voznik odpelje do Petrolove bencinske črpalke na Barju.

4. Sogovornikova hči je poklicala policijo in jim opisala dogajanje. Zvezo je dobila šele v tretjem poskusu.

5. V tem času je tudi voznik avtobusa poskusil privabiti pozornost policije, in sicer tako, da je prevozil rdečo luč. Policijska patrulja se je res zapeljala za njim, ga prehitela in mu tik pred avtocestnim priključkom Ljubljana-Center (slabe tri kilometre od postaje pri Drami) zaprla pot.

6. Potniki so zapustili avtobus, za njimi pa naj bi se ven pognal tudi storilec. Dva policista naj bi vanj uperila pištoli in zahtevala, da se uleže na tla, ter ga poškropila s solzivcem. S pomočjo tretjega policista naj bi ga nato le obvladala. Potem, ko so ga že vklenili in zasliševali v policijskem vozilu, naj bi padel v nezavest. Policisti naj bi ga oživljali, vendar zaman.

Izjava Policijske uprave Ljubljana o dogodku

Policijska uprava Ljubljana je bila včeraj zvečer nakaj pred 21. uro obveščena o varnostnem dogodku na enem izmed avtobusov LPP v Ljubljani. 48-letni Kranjčan je v Centru Ljubljane vstopil na avtobus in voznika z grožnjami  in nevarnim predmetom prisilil,  da ga je odpeljal proti avtocesti.

V  tem času je bilo na avtobusu nakaj potnikov. O dogajanju na avtobusu je bila policija obveščena s strani enega od potnikov, ki so se umaknili v zadnji del avtobusa. Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj. Policisti so avtobus ustavili na Barjanski cesti pred uvozom na avtocesto. Z uporabo prisilnih sredstev ( sredstev za vezanje in vklepanje, telesne sile, strokovnega prijema  in plinskim razpršilcem ) je bil osumljenec izven avtobusa obvladan.

V postopku po prijetju je osumljenec pričel izgubljati zavest, zaradi česar so mu policisti nudili prvo pomoč, s postopkom oživljanja pa so nato nadaljevali reševalci. Kljub pomoči je osumljeni na kraju umrl.
O dogodku sta bila obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in tožilka, ki sta se udeležili ogleda kraja.

Več informacij o dogodku še sledi

PU Ljubljana: Več informacij o dogodku vam bomo posredovali v izjavi za javnost, ki bo danes ob 11. uri na Policijski upravi Ljubljana, Prešernova 18 (konferenčna dvorana).”

Zadnje novice

Sorodne vsebine