6.6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Za urejene razmere v agroživilski verigi ključne dolgoročne pogodbe

Piše: P.T.

Epidemija covida-19 je kmetijska in živilska podjetja postavila pred zahteven izziv ter razgalila sistemske težave, s katerimi se sooča sektor.

Vplive epidemije je bilo moč čutiti praktično čez noč. Že tako skrhani odnosi v agroživilski verigi, ki so posledica nestrinjanja kmetov z nizkimi odkupnimi cenami, so se na enkrat morali soočiti še s spremembo nakupnih navad potrošnikov, spremembam na trgu in zaprtju nekaterih dejavnosti. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS ob tem poudarja, da sektor iz naslova javnih naročil letno prejme okoli 120 milijonov evrov prihodkov, kar bo zaradi zaprtja javnih zavodov in gostinskih obratov izjemno težko nadomestiti.

Po besedah Zagorčeve so za urejene razmere v verigi, ki omogočajo tudi ustrezne odkupne cene, ključne dolgoročne pogodbe, ki zagotavljajo predvidljivost in stabilnost. Kljub težavnim razmeram pa se v zbornici veselijo vse večje inovativnosti podjetij ter njihovo zavezo k izboljšanju kakovosti živil. Kot je dejala, jo veseli, »da ne gre več le za nišne izdelke, temveč določene korenite spremembe v živilski industriji. Podjetja vse pogosteje dokazujejo, da živila z izboljšano sestavo vidijo kot enakovreden del svoje ponudbe.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine