22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Za preiskovanje KPK so zreli vsekakor v stranki LMŠ, zlasti poslanka Zabret in svetovalec Črnčec!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Komisija za preprečevanje korupcije je pred nekaj dnevi ugotovila, da Janševo “lobistično igranje golfa na Mavriciju”, ob čemer sta mu družbo delala poslovnež Andrej Marčič in lobist Božo Dimnik, ki naj bi spadala v skupino največjih dobičkarjev na področju medicinske opreme, da v tem primeru ni bilo storjenih napak. Gre za prizadevanja posameznikov, povezanih s stranko LMŠ, da bi se očrnilo aktualnega mandatarja, ob tem pa se prav akterji iz miljeja že omenjene stranke sami pogrezajo v živo blato svojih spornih poslov na področju medicinske opreme in drugih področjih. 

Kot je pred dnevi še poročal portal Požareport, raziskovalnega novinarja Bojana Požarja, glede zrežirane afere “Mavricij”, na dan prihajajo nove, mnogo bolj zanimive informacije. Za lažno afero, ki se osredotoča na igranje golfa na Mavriciju s strani premierja Janeza Janše, in sicer v družbi velikih zdravstvenih lobistov, so odgovorni zlasti v stranki LMŠ. Mimogrede: znano je, da prvaku te stranke Marjanu Šarcu v grlo teče voda, saj bo s pojavitvijo “novega obraza” pred volitvami “politični mrlič”, njegova stranka pa samo še “žara”, s čimer bo zanj v državni politiki ostalo prav malo prostora in se bo verjetno prisiljen vrniti na gledališki oder ali pa v Kamnik, kar je zanj izjemno boleče.

Parlamentarno Komisijo za nadzor javnih financ vodi ravno poslanec iz vrst LMŠ Igor Peček, kot glavnega preiskovalca pa se navaja še enega poslanca LMŠ – Roberta Pavšiča. Ob tem Požar ugotavlja, da LMŠ dejansko preiskuje samega sebe. “Zloglasnega” oddiha na Mavricuju leta 2003 naj bi se namreč udeležila še Andreja Zabret, sicer ravno tako aktualna poslanka LMŠ, nekdaj solastnica in soustanoviteljica družbe Aico – Med. Gre za podjetje, ki si je pridobilo zloglasni sloves zaradi afere v zvezi s prodajo operacijskih miz UKC Ljubljana, ki se je pripetila leta 2002. Gre za tisto poslanko, ki je bila sama direktno povezana s profitom od prodaje medicinske opreme.

Poslanca LMŠ Igor Peček in Robert Pavšič. (foto: STA)

Takrat naj bi bila na Mavriciju skupaj z Igorjem Zabretom, sicer nekdanjim soprogom. Prav mogoče je tudi, da je fotografijo, na kateri so na Mavriciju skupaj Janša, Marčič in Dimnik, posnela prav Zabretova. Zabret je sicer postal tudi solastnik in direktor podjetja Medicoengineering, d. o. o., ki mu je Zabret priključil že omenjeno podjetje Aico – Med. Zabretova je sicer na uradni spletni strani DZ, kot poslanka zamolčala nekdanje solastništvo družbe Aico – Med ter celo postala članica posebne parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom Jelke Godec, nekdaj poslanke SDS, v sklopu katere se je ugotavljalo “odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom”. 

Svetovalec LMŠ Črnčec je na Ministrstvu za zdravje pomagal prazniti državni proračun
Zabreta pa se omenja v vsaj še eni sporni zgodbi, in sicer v povezavi z nekdanjim Šarčevim državnim sekretarjem za nacionalno varnost, ki je trenutno svetovalec stranke LMŠ – Damirjem Črnčecem. Govora je o domnevno spornem poslovanju na Ministrstvu za zdravje, povezanem z javnimi razpisi. Tam naj bi denar iz proračuna, ki je bil sicer namenjen za javno zdravstvo, izginjal v izbranih žepih zasebnikov. V zadeve pa naj bi bil vpleten prav Črnčec. Strica iz ozadja stranke LMŠ, ki se ga je prijel tudi vzdevek Muri, celo Maček Muri, pa si bomo zapomnili še po drugih skrajno spornih zadevah. Bivši sekretar za državno varnost, je v času Šarčeve vlade hodil na tajna srečanja, ki so se odvijala doma pri Tomažu Lovšetu.

Tomaž Lovše (foto: STA)

Pri tem ni šlo oziroma ne gre za eno samo “naključno srečanje”, ampak za redne, pogoste obiske, včasih tudi večkrat tedensko, očitno vedno takrat, ko je bil Lovše, ki živi na relaciji med ZDA in Slovenijo, v Ljubljani. Da se je Črnčec, sicer sporni Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost, na skrivaj dobival z razvpitim lobistom in poslovnežem Lovšetom, kar je zanimalo tudi KNOVS, zlasti v povezavi s prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in dogajanjem na Petrolu (torej povsod tam, kjer je vpleten tudi Lovše) ter tajnimi preiskavami in poročili Sove, smo v preteklosti že pisali. Črnčec je Lovšeta obiskoval v stanovanju na Hacquetovi ulici 8 sredi Zupančičeve jame za Bežigradom, v stanovanju, ki je sicer pisano na Anito Lovše, soprogo Lovšeta, ki uradno živi v Združenih državah Amerike. Črnčec in Lovše sta se dobivala zelo pogosto, vedno ob večernih ali nočnih urah in vedno je državni sekretar Črnčec prihaja k Lovšetu domov.

Črnčec se je skrivaj sestajal z Lovšetom, česar ni prijavil KPK, obenem pa je šlo za varnostno tvegano početje
Verjetno zato, da bi ta srečanja ostala tajna. Kdo je “razvpiti Tomaž Lovše”, verjetno ni treba posebej poudarjati (spomnimo, dlje časa je bil tudi v priporu), saj so za to dovolj arhivi tega spletnega portala ali kakšnih drugih medijev. Je pa nujno povedati in poudariti vsaj še naslednje: tukaj je šlo za velika nočna varnostna tveganja. Govorimo o srečanjih državnega sekretarja za nacionalno varnost in zagotovo ni običajno, da bi državni sekretarji za nacionalno varnost redno hodili na obiske oziroma sestanke k razvpitim lobistom domov, in to v poznih večernih ali celo nočnih urah. Kar pomeni izrazito varnostno tveganje. Črnčec teh obiskov in srečanj pri Lovšetu ni prijavljal Komisiji za preprečevanje korupcije (kar je razvidno tudi iz podatkov na Erarju), čeprav bi jih po zakonu moral. Torej ne gre samo za varnostno tveganje, ampak tudi za nezakonita početja.

Martin Odlazek, Tanja Fajon, Leo Oblak, Bojan Veselinovič in Damir Črnčec (foto: Fotomontaža Matic Štojs Lomovšek)

V zadnjem času pa je Črnčec dejaven na področju priprav politične levice na bližajoče se parlamentarne volitve. Poročali smo že, da medijski imperij tajkuna Martina Odlazka postaja glavno operativno medijsko orodje tranzicijske levice. K njemu naj bi se med drugim zatekel tudi sedanji direktor STA Bojan Veselinovič, ki naj bi v “superuredništvu” družbe Media24, po poteku svojega drugega mandata na agenciji, skrbel za ohranjanje poročevalskega enoumja tega medijskega imperija. A tudi Črnčec naj bi bil povezan z Odlazkovim medijskim imperijem, in sicer kot “oficir za zvezo”. Znano je, da je prav Črnčec eden glavnih virov informiranja novinarjev Odlazkovega tednika Reporter. Ta, nekoč desni medij je le še bleda senca nekdaj kakovostne revije, saj je po Odlazkovem nakupu prešel povsem v roke omrežij tranzicijske levice, del katere je tudi nekdanji “desni skrajnež” Črnčec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine