30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Za prazno »gnezdo« razvpitega Ivana Mačka-Matije pod Bazo 20 bodo iskali najemnika ali kupca

Centralni objekt pod spominskim območjem Baza 20 v Kočevskem rogu, ki so ga zgradili leta 1988, po pobudniku gradnje Ivanu Mačku Matiji pa se ga je prijel naziv Mačkov dom, je prazen in zaprt. Dolgoletni najemnik, Občina Dolenjske Toplice, ga namerava v kratkem vrniti lastnici, družbi Terme Krka. Ta ga namerava oddati v najem ali prodati.

 

Topliški župan Jože Muhič je ob nedavni 75-letnici spominskega območja Baza 20 povedal, da se po nekaj več kot desetletnem najemu po simbolični ceni 10 evrov mesečno topliška občina iz Mačkovega doma umika, pred tem pa je od tam manjšo razstavo umaknil tudi Dolenjski muzej.

Razlog za umik so po njegovih besedah drugačni časi, posledično slab obisk in visoki vzdrževalni stroški, občina pa bo za vse svoje dejavnosti, povezane s Kočevskim rogom in z Bazo 20 uporabljala bližnji Lukov dom.

Mačkov dom bodo vrnili v enakem stanju, kot so ga dobili v najem, je dodal.

V Krki so za STA povedali, da so novozgrajeni gostinski objekt pod Bazo 20 leta 1989 od podjetja SCT v upravljanje prevzela Krka Zdravilišča in ga Občini Dolenjske Toplice leta 2005 oddala v dolgoročni najem.

“Po poteku najema bodo Terme Krka za omenjene nepremičnine iskale novega najemnika ali morebitnega kupca,” so še zapisali v Krki.

Po Muhičevih podatkih so t. i. Mačkov dom zasnovali kot kongresno-turistični center z dvema večjima dvoranama, prirejenima za predavanja in okrogle mize, zgradba pa nima prenočitvenih zmogljivosti.

V njem sta tudi dve kuhinji z restavracijo, v letih, ko je začel obisk Baze 20 in Kočevskega roga osipati, pa je Mačkov dom postal zgolj breme. Knjigovodska vrednost doma in njegovega velikega asfaltiranega avtomobilskega parkirišča po županovih navedbah znaša skupaj približno 330.000 evrov.

V objekt bi bilo treba, da bi lahko služil gostinstvu, vložiti še približno 250.000 do 300.000 evrov, pri čemer Muhič sklepa, da se ob zdajšnjem obisku tako velika naložba ne bi izšla.

Kot je še ocenil, obstaja glede na izkušnje in zanimanje gostincev ter glede na dejanski obisk tamkajšnjega območja velika možnost, da je Mačkov dom zapisan propadu.

V torek je minilo 75 let od začetka delovanja skritega partizanskega območja Baza 20 v Kočevskem rogu. Ta je prve prebivalce sprejela 17. aprila 1943, med drugo svetovno vojno so tam delovali občasno glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet, tiskarne, tehnika in bolniška postaja.

Do kasne jeseni 1944 je bilo na območju Kočevskega roga partizansko naselje s sedežem vrhovnih političnih organov. Širše roško območje je sicer spomenik tako odpora kot povojnih pobojev razoroženih domobrancev in civilistov.

Ivan Maček Matija sicer velja za enega glavnih slovenskih komunističnih revolucionarjev, takoj za Edvardom Kardeljem. Kot glavni operativec Ozne in kasneje Udbe je skrbel tudi za likvidacijo vseh, ki so bili komunistom nevarni. V povojnem času pa je postal oče t. i. vzporedne ekonomije, ki je potekala pod okriljem Udbe. Tudi po formalni upokojitvi je ostal zelo vpliven, saj je leta 1990, ob zamenjavi vlade po volitvah, poskrbel za kurjenje arhivov na Kočevskem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine