7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Za levo opozicijo je nepremišljeno vztrajati pri interpelacijah in ustavnih obtožbah – glasovi jim osipajo in krepijo koalicijo!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Po torkovi interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ko opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji ministrice (za je glasovalo le 38 poslancev) in sredini najavi ustavne obtožbe predsednika vlade, danes sledi nadaljevanje sage z interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Glede na to, da je že zadnja interpelacija pokazala, kako je vse skupaj zrežirano na silo, je politični analitik Miloš Čirič prepričan, da bodo na tak način dobivali vedno manj glasov, izgubili bodo svojo kredibilnost, kar pa ni politično najbolj modro.

Vlagatelji interpelacije iz vrst opozicije ministru Janezu Ciglerju Kralju očitajo neodgovorno delo v času epidemije na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga. Po njihovo pa naj bi bila problematična dodelitev sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni. Na tem mestu se seveda marsikdo vpraša v čem je pravzaprav problem? Pred nastopom ministrske funkcije se je namreč v smislu soustanoviteljstva društva iz društva poslovil in je v tem društvu le in samo še prostovoljec, ki pomaga v društvu. Prav tako pa minister ni odločal o tem koliko evropskih sredstev bo dobilo katero društvo ali organizacija. O tem je namreč odločala komisija, katere pa sam sploh ni bil član.

Vsakič je manj glasov za opozicijo
Priznani novinar, publicist in poznavalec političnega dogajanja v Sloveniji je po interpelaciji ministrice za šolstvo Tino Mamić poudaril, da se mu zdi povsem nespametno, da opozicija vztraja pri interpelacijah. “Edini njihov učinek je namreč, da javnost vidi, kako se jim glasovi osipajo.” S tem pa se očitno strinja tudi politični analitik Miloš Čirič. Čirič je interpelacijo ministrice Kustec označil kot povsem nesmiselno, kajti interpelacija je orodje, ko ima opozicija zanjo tudi tehtne argumente, s tem pa izgubljajo podporo med poslanci, čemur priča tudi malo število glasov. “Prepričan sem, da bodo na tak način dobivali vedno manj glasov, izgubili bodo svojo kredibilnost, kar pa ni politično najbolj modro,” je poudaril Čirič. Torkova interpelacija je po besedah Čiriča dosegla nasprotni učinek od želenega, saj je ministrica dobila priložnost javnosti pokazati vse svoje dosežke, ki pa niso zanemarljivi. Interpelacija je orodje za ocenjevanje primernosti ministra, ko je podprta z dobrimi argumenti. V primeru prejšnje interpelacije je bilo po besedah Čiriča opaziti, da je bila ta interpelacija zrežirana na silo. Poleg tega je Čirič interpelacijo ocenil kot eno najbolj dolgočasnih do sedaj. Ministrica se je po njegovem prepričanju na razpravo zelo dobro pripravila, pri čemer je nanizala tudi vse svoje dosežke.

Politični analitik Miloš Čirič (Foto: Nova24TV)

Čirič še ugotavlja, da opozicija v primeru interpelacije ministrice Kustečeve ni zmogla nekih pravih argumentov, s katerimi bi dejansko potrdili neprimernost ministrice. Na dolgi rok pa opozicija na takšen način izgublja svojo kredibilnost in glasove, medtem ko je interpelacijo podprlo le 38 poslancev. “Kot smo videli, vsakič je manj glasov, mislim, da jih bo pri naslednji interpelaciji še manj,” je zatrdil Čirič.

Interpelacije koalicijo zgolj krepijo
Po tem ko je puško v koruzo vrgel kandidat KUL-a za mandatarja Jože P. Damjan in še preden je bilo znano ali bo njihov novi favorit Karel Erjavec sploh realiziral vložitev nezaupnice vladi, so se odločili za interpelacijo zoper ministra Ciglerja Kralja. V povezavi s tem se je tedaj oglasil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak in podal prepričanje, da omenjena interpelacija ne bo uspela. Med drugim je dal vedeti, da jim očitno v KUL sploh ni pomembno ali so interpelacije utemeljene. “To po moji oceni koalicijo zgolj in samo krepi. Možnost uspeha interpelacij je enaka nič, zato pa je možnost za povečanje odvrženih pušk v koruzi toliko večja.”

Pod današnjo interpelacijo se ni podpisal nekdanji predsednik stranke SD Dejan Židan. Povedal je namreč, da ima sam pozitivno izkušnjo sodelovanja z ministrom Ciglerjem Kraljem, ko je vložil v proceduro zakon, ki bo zares pomagal marsikateremu invalidu, gre namreč za spremembo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov. Glede sodelovanja z ministrom je Židan še zapisal, da Cigler kralj ni reagiral kot član koalicije proti opozicijskemu poslancu, temveč kot človek, ki želi izboljšati. “In to cenim,” je med drugim zapisal Židan. Židan pa ni edini, ki ima o ministru visoko mnenje, politični analitik Sebastjan Jeretič, ki Ciglerja Kralja že dolgo pozna je povedal, da ga vidi kot osebo z velikim srcem, integriteto in politično kulturo. Premier Janez Janša je po vložitvi interpelacije zoper Cigler Kralja poudaril, da to ne bo interpelacija zoper njega, ki dela dobro in zakonito. “To bo odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko strank SD, LMŠ in SAB doslej namenjale za svoje nevladne organizacije in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo, šport…”

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine