1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Za koliko je Energetika Ljubljana podražila ceno toplote? Janković izpostavil zahtevo občin za višjo povprečnino

Piše: C. R.

Energetika Ljubljana je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s 1. septembrom zvišala cene toplotne energije. Variabilna cena toplote se je tako zvišala za 7,6 odstotka oz. za 6,5 evra za megavatno uro. Ta bo odslej znašala 91,4 evra, je objavljeno na spletni strani družbe.

Kot so navedli v Energetiki Ljubljana, bo skupni mesečni strošek za september za uporabnike daljinskega ogrevanja v Mestni občini Ljubljana ob upoštevanju vseh dajatev in 9,5-odstotnega DDV za povprečno 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje znašal okvirno 37 evrov in bo za dva evra dražji kot doslej. Strošek ogrevanja za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa bo višji za približno štiri evre in bo znašal 110 evrov.

V družbi so izračunali tudi skupni letni strošek ogrevanja za povprečno stanovanje in za povprečno hišo omenjenih velikosti. Za stanovanje bo skupni letni strošek višji za približno 18 evrov in bo znašal okvirno 860 evrov, za hišo pa bo višji za približno 60 evrov in bo znašal okvirno 2800 evrov.

Kot so še navedli v Energetiki Ljubljana, bo proizvodnja toplote in elektrike v enoti Termoelektrarne-toplarne Ljubljana (TE-TOL) bo tudi v prihajajoči ogrevalni sezoni temeljila na obstoječi premogovni tehnologiji in s tem na primarni uporabi premoga in lesnih sekancev, po potrebi pa bodo za proizvodnjo toplote uporabili tudi ekstra lahko kurilno olje.

Postavitev plinsko-parne enote, ki predstavlja ključen korak k večinskemu zmanjšanju premoga ter s tem pomemben korak v smeri zelenega prehoda, se medtem nadaljuje. Izgradnja je v zaključni fazi. Obratovanje plinsko-parne elektrarne načrtujejo za prihodnje leto.

Janković: Ljubljana bo ogrevana po najnižji možni ceni

Ljubljana bo po zagotovilih župana Zorana Jankovića ogrevana ne glede na dolžino ogrevalne sezone, daljinska toplota pa bo zagotovljena po najnižji možni ceni. Si pa na ljubljanski občini želijo tudi omejitve cen za javne zavode in podjetja, tak predlog so naslovili tudi na vlado.

“Zima bo lahko dolga tudi osem mesecev, Ljubljana bo ogrevana,” je na redni tedenski novinarski dejal župan Mestne občine Ljubljana. Energetika Ljubljana bo v dveh toplarnah kombinirala biomaso, premog in plin, rezervna različica pa je ekstra lahko kurilno okolje.

Približno polovica stanovanjskih objektov v Ljubljani je na vročevodu, zato v teh primerih težav po Jankovićevih besedah ne bo, uporabniki pa bodo imeli, tako župan, najnižjo možno ceno glede na trenutne razmere. Tretjina stanovanjskih objektov pa se ogreva s plinom. Tega bo sicer po županovih besedah dovolj, a še vedno ni jasno, po kakšni ceni. Zato so imeli na občini sestanek s predstavniki vlade na to temo.

Vlado so prosili, da prouči dva predloga. Prvi je, da bi bila cena elektrike in plina zamejena tudi za ljubljanska javna podjetja in zavode, pri čemer je pričakovanje občine le to, da so pokriti stroški Energetike Ljubljana. Drugi predlog pa je, da država namesto 10 odstotkov v tej sezoni razdeli 90 odstotkov brezplačnih emisijskih kuponov. Janković ocenjuje, da so predlogi za vlado sprejemljivi.

Janković se namreč sprašuje, kaj se bo zgodilo jeseni in pozimi z vsemi javnimi objekti in javno infrastrukturo, ko gre za cene energije. Ocenjuje, da bodo v Ljubljani do konca leta, če ne bo ukrepov, zaradi visokih cen elektrike in plina ustvarili 20 milijonov evrov negativnega rezultata, možnih je dodatnih 10 milijonov evrov negativnega učinka. V tej luči je izpostavil tudi zahtevo občin za višjo povprečnino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine