8.2 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Za guvernerja Banke Slovenije v novem pozivu več prijav

Opolnoči se izteče rok, do katerega se lahko v skladu z pozivom predsednika republike Boruta Pahorja kandidatke in kandidati prijavijo za položaj guvernerja Banke Slovenije. V Pahorjevem uradu so potrdili, da je bilo do danes popoldne vloženih “več prijav”, točno število vseh kandidatur in imena pa bodo razkrili v ponedeljek.

“Imena kandidatk in kandidatov bo urad predsednika republike javnosti sporočil v ponedeljek … ko bo prejel tudi prijave, poslane po pošti,” so zapisali v Pahorjevem uradu.

Pahor bo o morebitnih kandidatkah in kandidatih seznanil vodje poslanskih skupin v drugi polovici prihodnjega tedna, v okviru drugega kroga posvetovanj o izbiri ene od dveh kandidatk za ustavno sodnico. O izbiri kandidata za položaj guvernerja se bo predsednik z vodji poslanskih skupin formalno posvetoval sredi novembra.

Pahor je poziv za vložitev kandidatur podpisal 11. oktobra. Kot je takrat pojasnil, se je za to odločil zaradi transparentnosti postopka ter da bi se prijavili vsi, ki razmišljajo o kandidaturi in izpolnjujejo zakonske pogoje in visoka pričakovanja javnosti.

Pred tem je DZ Pahorjev prvi predlog, da bi za guvernerja imenoval viceguvernerja Primoža Dolenca, ki začasno vodi Banko Slovenije, zavrnil.

V prvem izbornem krogu so se poleg Dolenca prijavili še viceguverner Marko Bošnjak, predsednik uprave Triglav skladov Benjamin Jošar, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić in nekdanji član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl. A nihče ni užival zadostne podpore politike.

Podpore niso uživali niti kandidati, ki se na razpis niso prijavili. Med njimi se je omenjalo ekonomista Igorja Mastena in Damjana Kozamernika. Tokrat se v medijih kot nov možen kandidat omenja ekonomist Jože P. Damijan, ki po pisanju Dela lahko računa na podporo LMŠ, SD, Levice, DeSUS in SMC.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine