-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Za direktorja TVS naj bi prispeli dve prijavi, med njimi naj bi bil tudi Uroš Urbanija

Piše: C. R., STA

Na ponovljen razpis za direktorja Televizije Slovenija naj bi po neuradnih informacijah v roku, ki se je iztekel danes opoldne, prispeli dve prijavi. Na RTVS so sicer za STA pojasnili, da bodo podatke o številu prijav najverjetneje lahko poslali šele v ponedeljek. Po nekaterih informacijah naj bi prijavi oddala Uroš Urbanija in Urban Laurenčič.

Po navedbah nekaterih iz javnega zavoda so danes v vložišču opazili nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Informacija, da je oddal prijavo, je zaokrožila tudi po družbenih omrežjih. Urbanija se na vprašanje STA, ali se je prijavil na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS), še ni odzval.

Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC RTVS, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, pa je vodil vladni urad za komuniciranje, ki je pod njim objavljal za mnoge sporne analize poročanja Radiotelevizije Slovenija.

Laurenčič, ki naj bi bil po neuradnih informacijah STA drugi prijavljeni na razpis, pa je zaposlen na RTVS, kjer je že dolga leta športni novinar, voditelj in komentator. Tudi on se na vprašanja STA sicer še ni odzval.

Javni zavod je konec maja ponovno objavil razpis za direktorja TVS. Programski svet RTVS na seji 23. maja namreč ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak.

Kandidat za direktorja TVS mora izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno mora obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS, je navedeno v razpisu.

Za pravočasne štejejo prijave, ki so prispele v vložišče javnega zavoda RTVS do danes do 12. ure, piše v razpisu.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Gorščakovo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine