6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Za 1. decembra so napovedane elektronske vinjete

Odbor DZ za infrastrukturo ima na dnevnem redu današnje seje predlog novele zakona o cestninjenju, ki bo dala pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec te napoveduje 1. decembra 2021.

Vrtovec je avgusta ob predstavitvi predloga novele zakona o cestninjenju izrazil prepričanje, da bo novi sistem cestninjenja osebnih vozil veliko bolj pravičen od sedanjega. Predvidoma bo deloval tako, da bodo kamere snemale registrske tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne. Nakup bo mogoč preko aplikacije, spleta ali na bencinskih servisih.

Člani odbora bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o rudarstvu, s katero naj bi v Sloveniji prepovedali pridobivanje ogljikovodikov z metodo frackinga oz. hidravličnega lomljenja.

Tretja točka seje odbora pa je predlog novega zakona o učinkoviti rabi energije. Z njim namerava vlada področje energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije izločiti iz energetskega zakona in ga prilagoditi evropski zakonodaji.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine