17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Z zmago na evropskih volitvah aktualni oblasti pokažimo, da je čas, da odide

“Vedeti morate, če bomo mi na evropskih volitvah uspešni, potem bodo tisti, ki nam sedaj vladajo in ki si tega ne zaslužijo in ki jim ljudje tega mandata niso podelili, razumeli, da je počasi čas, da gredo. To je tudi cilj, ki ga moramo doseči na volitvah 26. maja,« je na srečanju poudaril poslanec Zvone Černač

V imenu Primorske regijske koordinacije SDS je na srečanju pri Novakovem mlinu v okolici Ilirske Bistrice zbrane pozdravil njen predsednik Silvano Radin v upanju, da si bodo imeli veliko za povedati. Poseben pozdrav je namenil evropski poslanki Patriciji Šulin in poslancu državnega zbora Zvoneta Černača.

Predsednik občinskega odbora, ki je gostil srečanje v okolici Ilirske Bistrice, je zbrane pozdravil Dušan Grbec. Dejal je, da moramo vsi skupaj narediti čim več, da bo naša lista zmagovita in da kot kleno Primorko Primorci podprejo Patricijo Šulin.

Zvone Černač je prav tako prisrčno pozdravil vse zbrane. Pojasnil je, da je namen srečanj, da si izmenjamo informacije in misli ter se seznanimo s kandidati za evropske volitve. Spregovoril je nekaj besed o splošnem stanju v državi. Gospodarstvo je v zadnjem letu delalo zelo dobro, državne blagajne so polne. »V zdravstveno blagajno se je lansko leto iz prispevkov nateklo približno 290 milijonov več denarja kot leto prej, približno desetina, 3 milijarde je tega denarja. Se pravi, če smo pošteni, problem za ureditev razmer v zdravstvu ni denar, ampak je slaba organizacija, ljudje, ki ne obvladajo posla in ki ne razumejo, da je potrebno sistem, ko je zdravstvo, uravnavati na podoben način kot vse ostale gospodarske sisteme, drugače ne funkcionira. Prej ko bo do tega spoznanja prišlo, prej se bodo razmere uredile,« je bil jasen poslanec.

Do vlade je bil kritičen, ker v ugodnih razmerah ne sprejema ukrepov, ki bi jih morala, sesuvajo se vsi sistemi, vlada pa deluje v prostem teku. Zbranim je pojasnil, da je ponavadi prvo leto vlade najbolj aktivno, največ stvari se sprejme, ta vlada pa praktično ne vlaga nobenih zakonov. Na seji državnega zbora prihodnji teden vladna stran pa spreminja ime praznika vrnitve Primorske, uvaja spremembo, ki dovoljuje, da boste namesto največ dveh imen in priimkov lahko imeli sto imen in priimkov in popravlja nek zakon, ki govori o jedrski varnosti, ki so ga dve leti nazaj spreminjali, sedaj pa imajo težave v jedrski elektrarni z administracijo, ko najemajo ljudi, ki opravljajo remont, zato zakon spreminjajo.

»Ni nepomembno to, koga se izvoli na volitvah. Tudi na evropskih volitvah je to pomembno, čeprav se morda zdi, da so odločitve, ki se tam sprejemajo, daleč od nas in da ne vplivajo na življenje v naši državi. Zelo vplivajo, samo mi jih neposredno ne čutimo. Ponavadi je tako, da najbolj čutimo tisto, kar se zmenijo na občini, kar rečejo župan in občinski svet, malo manj čutimo tisto, kar se reče v parlamentu, še najmanj pa tisto, kar se zgodi na evropskem nivoju, ampak je v teh časih to, kar se bo dogajalo v prihodnje, zelo zelo pomembno,« je pojasnil Černač.

Delo ekipe poslancev SDS v Evropskem parlamentu je ocenil kot odlično in zato si po njegovem zaslužijo zaupanje in mandat tudi v naprej. »Če želimo, da bodo delali za nas, za Slovenijo, za ljudi, potem mislim, da moramo narediti največ, kar lahko, da gremo na volitve  26. maja in da povabimo čim več prijateljev in znancev, da to naredijo,« je pozval Zvone Černač in povabil tudi k oddaji preferenčnega glasu na volitvah, ki ga je potrebno dopisati na desni strani glasovnice: »Mislim, da bi bilo prav, da na našem koncu podpremo našo poslanko Patricijo Šulin.«

»Vedeti morate, če bomo mi na evropskih volitvah uspešni, potem bodo tisti, ki nam sedaj vladajo in ki si tega ne zaslužijo in ki jim ljudje tega mandata niso podelili, razumeli, da je počasi čas, da gredo. To je tudi cilj, ki ga moramo doseči na volitvah 26. maja,« je svoje misli strnil poslanec Černač.

Evropska poslanka Patricija Šulin je zbrane Primorce veselo pozdravila na čudoviti lokaciji v naravi, ki je pravi balzam za tiste, ki prihajajo iz mesta. Omenila je, da je imela priložnost nagovoriti kongres Slovenske ljudske stranke in sodelovanje obeh strank s skupno listo označila kot ključno. Hkrati je obžalovala, da se za sodelovanje ni odločila tudi Nova Slovenija, zdi pa se ji pomembno, da gredo vse tri pomladne stranke po isti poti do skupnega cilja: »Imamo skupne vrednote in skupno skrb za prihodnost Evropske unije, to je gospodarska rast, boljše socialne razmere, zmanjševanje brezposelnosti mladih, našo prihodnost bo zaznamovala digitalizacija, veliko bo potrebno narediti še na varnosti, najpomembnejše, kar nam daje Evropska unija, pa je mir,« je dejala Šulinova.

Slovenci smo z vstopom v EU veliko pridobili, kar kažejo vsi kazalniki. Gospodarsko se je hitreje okrepila na polmilijonskem trgu EU, prevzem evra je bila strateška poteza, težko si predstavljamo, kako bi se z drugimi kosali s tolarjem. Omenila je tudi temo, o kateri se v zadnjih dneh zelo veliko govori, to je morebitni izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. »Združeno kraljestvo je gospodarsko zelo močno, letni gospodarski proizvod ima tako visok kot ostalih 17 manjših držav članic,« je pojasnila. Britanija je tudi druga največja vplačnica v evropski proračun, zato se iščejo rešitve, kako zapolniti to vrzel. Dodala je še, da je Slovenija še vedno neto prejemnica, se pravi da dobi več kot vplača, čeprav bi si po drugi strani želela, da bi bilo obratno, to bi namreč pomenilo, da je Slovenija gospodarsko in tudi sicer nadpovprečno razvita.

Zelo kritična je bila do zadnjih dveh vlad, ki sta v tej finančni perspektivi uspeli pridobiti le 18 % evropskih sredstev: »Denar bo ostal v Bruslju in počrpali ga bodo tisti, ki ga znajo počrpati. Krivda je na naših ministrstvih, ki ne pripravijo projektov dovolj zgodaj ali pa jih sploh ne pripravijo, da bi jih poslali v Bruselj. Ti projekti bi morali biti dodana vrednost za državo in Evropsko unijo.« Spomnila je na leto 2012, ko je vodenje vlade prevzel Janez Janša in sprožil delovno obvezo na ministrstvih, da se projekti pripravijo tako, da se evropski milijoni uspešno počrpajo. Eno od ministrstev, ki je počrpalo največ denarja, je vodil Zvone Černač.

Patricija Šulin se je preko odbora za promet in turizem veliko ukvarjala tudi s kulturno dediščino: »Naša kulturna dediščina je del nas samih, je del naše identitete in to moramo ohraniti tudi za naše mlade, za naše prihodnje rodove,« je dejala in zaključila s povabilom na evropske volitve 26. maja.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine