15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Z Jourovo se niso pogovarjali o RTV? Dokumenti kažejo drugače!

Piše: Nova24tv.si

Na petkovi 39. nujni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je državni sekretar ministrstva za kulturo mag. Marko Rusjan zatrdil, da na sestanku med ministrico Asto Vrečko in komisarko za transparentnost Vero Jourovo ni bilo govora o noveli zakona o RTV Slovenija, a interni dokument Evropske komisije pravi drugače. Prav tako odgovor ministrice za kulturo Aste Vrečko na poslansko vprašanje.

V stranki SDS v zvezi z lanskoletnim dvodnevnim obiskom podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji že dlje časa opozarjajo, da je ta presegla svoja pooblastila. Še posebej se jim zdi problematično njeno srečanje s predsednikom Ustavnega sodišča RS Matejem Accettom, saj je v Slovenijo prišla le deset dni po odločitvi, da se zadrži izvajanje novele zakona o RTVS. Njen obisk označujejo kot nedopusten politični pritisk na najvišje sodišče v državi.

“Državni sekretar ministrstva za kulturo mag. Marko Rusjan trdi, da na sestanku med ministrico Asto Vrečko in komisarko za transparentnost Vero Jourovo ni bilo govora o noveli zakona o RTV Slovenija. A iz poročila Evropske komisije, ki sem ga pridobil, je jasno razvidno, da je ministrica Vrečko na sestanku komisarki razlagala namene novele zakona o RTVS,” poudarja evropski poslanec dr. Milan Zver.

Dokumenti kažejo obratno kot trdi politični uradnik
“Obenem moram poudariti, da smo tudi mi na sestanku izrecno izrazili, da se ne pogovarjamo o vprašanju RTVS. Tako da to ni bil predmet pogovora na ministrstvu,”
 je namreč izjavil Rusjan na seji odbora za notranje zadeve. Evropski poslanec Zver je državnega sekretarja ministrstva za kulturo opozoril, da je bilo takrat tudi govora o noveli zakona o RTV. “Vsaj tako izhaja iz poročila komisarke o sestanku z ministrico Vrečko,” je bil jasen Zver.

 

“Ministrica je pojasnila, da je zakon, ki so ga predlagali o javni RTV, v duhu EMFA (Evropskega akta o svobodi medijev) in je namenjen krepitvi neodvisnosti RTV,” je namreč zapis, ki izhaja iz internega dokumenta Evropske komisije in si ga lahko ogledate spodaj:

Vir: X, dr. Milan Zver

Zver je sicer med drugim na seji kritično opozoril, da se v zadnjih letih dogaja, da si Evropska komisija “prisvaja nekatere stvari, ki ji ne gredo”“Vedno bolj poskuša biti nekakšna neodvisna vlada, česar si ne bi smela dovoliti,” meni Zver, ki je sicer napovedal, da bo zadevo z Jourovo predal sodišču EU.

V zvezi z dvodnevnim obiskom podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji so v SDS na seji predlagali sprejem priporočil vladi, da ta od Evropske komisije zavoljo preglednosti in videza nepristranskosti zahteva razkritje 3. točke ciljev sestanka med Jourovo in predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom, vključno z interno komunikacijo njenega kabineta. Prav tako so želeli, da bi vlada uradno naslovila pritožbo na Evropsko komisijo zaradi vmešavanja v notranje zadeve Slovenije. V primeru, če odziv Komisije ne bi bil zadovoljiv ali ne bi do odziva prišlo v razumnem roku, naj bi vlada razmislila tudi o uporabi pravnih sredstev. Prav tako so želeli, da bi se vladi priporočilo, da naj ta pri svojem delu in v odnosu do institucij EU skrbi za suverenost. Accetta pa naj bi se pozvalo, da zaradi vseh navedenih okoliščin razmisli o odstopu. A odbor priporočil zaradi izida glasovanja (štirje poslanci so bili po poročanju STA za, proti pa jih je bilo osem) ni sprejel.

Še ministrica Asta Vrečko priznala, da je bilo govora tudi o RTVS
Ob vsem tem pa je zanimivo tudi omeniti, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko v odgovoru na poslansko vprašanje, ki ga je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec v zvezi z obiskom podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji naslovila na ministrstvo za kulturo, mimogrede dejala, da so na sestanku govorili o javni RTV.

Foto: Ministrstvo za kulturo

Iz odgovora na pisno poslansko vprašanje je mogoče uvodoma razbrati, da je program obiska podpredsednice Komisije 1. in 2. marca lani pripravilo Predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani. “Obisk podpredsednice Vere Jourove v Ljubljani je bil namenjen predlogu Evropskega akta o svobodi medijev (EMFA), s katerim se med drugim želi okrepiti uredniško neodvisnost v medijih, o razmerah na Slovenski tiskovni agenciji (STA) in Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija), o sovražnem govoru ter strateških tožbah zoper  sodelovanje javnosti (SLAPP),” je bilo pojasnjeno.

Ministrica je sodeč po odgovoru na poslansko vprašanje povedala, da je “Republika Slovenija v skupini držav članic, ki so do predloga EMFA zavzele naklonjeno stališče in izrazila upanje, da bomo države članice ob tako pomembnem in vseevropskem projektu dosegle soglasje”. “S podpredsednico Jourovo je ministrica govorila tudi o naših načrtih na področju medijev, o razmerah na STA in RTV Slovenija,” je še zapisano.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine