9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

VSO je na Mahu pri Igu obeležila sestrelitev agresorskega helikopterja leta 1991

V Mahu na Igu je VSO obeležila obletnico sestrelitve agresorskega helikopterja JLA, ki je imel v osamosvojitveni vojni raketirati Učni center na Igu. Zbrane je nagovorila poslanka DZ RS Alenka Jeraj, ki je poudarila zgodovinsko vrednost tega kraja, kjer je bil pred 29 leti sestreljen agresorski helikopter JLA.

raketka

Spregovoril je tudi Zoran Dernovšek-Raketka, pripadnik TO, strelec protiletalec, ki je 27. 6. 1991 sestrelil prvi sovražni helikopter agresorske JLA na Ljubljanskem barju. Dernovšek je v svojem nagovoru povedal: “Ko sem tistega dne ob 18. uri dobil ukaz, se mi je zdel popolnoma neverjeten. Ko pa v vojski dobiš ukaz, pa ni na tebi, da boš izbiral, ali bi ali ne bi. Ali narediš ali odpoveš. Helikopter bi lahko sestrelil že prej, a privoščil sem si počakati, saj bi uničil velik del vasi. Če ne pokažeš, da si dovolj močen, si z diplomacijo ne moreš pomagati. Diplomacija je v vojni pomagala, a potek vojne bi bil verjetno bistveno drugačen, ce ne bi bilo vojske. Pogum ni to, da nimaš strahu, ampak da v boju s strahom zmagaš ti, ne strah.”

tonin matej

Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Matej Tonin, ki je v govoru izpostavil, da se je tukaj odvijala akcija, ki je bistveno pripomogla k padcu bojne morale agresorja. Tonin je še dejal: “Delujoči v vojni za osamosvojitev nosite največ zaslug, zato da lahko moja generacija zdaj žanje uspehe. Zato je pomembno, da slovenski vojski v družbi zagotovimo mesto, ki ji pripada.”

alenka gotar

Kulturni program sta ustvarjala Alenka Gotar in Anže Šuštar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine