9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vse več okužb v domovih starejših na Goriškem

Na severnem Primorskem je bilo včeraj (sobota), po podatkih NIJZ-ja,  potrjenih 65   novih okužb.  Skupno število aktivno okuženih je 745 (14-dnevna pojavnost / 100.000 prebivalcev je 631; za primerjavo, na državni ravni je 1072).

 

Največ novih primerov je  bilo včeraj potrjenih v občinah Brda in Nova Gorica, in sicer po 13, v občinah Ajdovščina in Renče Vogrsko pa po 12.  Brez novih okužb pa so bili v občinah Cerkno in Kobarid. V slednji je še naprej najugodnejše stanje v goriški statistični regiji.  Sicer pa je največ (številčno) aktivno okuženih v občini Tolmin 150,  v občini Ajdovščina jih je  129, v mestni občini Nova Gorica jih je po zadnjih podatkih 122.  

Najmanj aktivno okuženih je še naprej   v občini Kobarid in sicer le 14.

Število aktivno okuženih  po občinah  je: Ajdovščina 129, Bovec 44, Brda 31,    Cerkno 25, Idrija 78, Kanal ob Soči 22, Kobarid 14, Miren – Kostanjevica 30, Nova Gorica 122,  Renče-Vogrsko 39, Šempeter-Vrtojba 32, Tolmin 150 in  Vipava 29.  

Na severnem Primorskem je bilo, po petkovem rekordu,  v zadnjem dnevu (sobota)  potrjenih še 65 novih primerov okužb. Najbolj na udaru so trenutno domovi starejših. V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo (občina Tolmin) je stanje zelo resno saj je okužena (kot smo že poročali včeraj)  velika večina od 93 stanovalcev. Na udaru pa so tudi zaposleni, saj se okužbe vrstijo tudi pri njih.  In ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je položaj še zahtevnejši. Sploh, ker so že v normalnih razmerah zaposleni delovali na limitu. Vodstvo doma je tudi v stalnem stiku z tolminskim zdravstvenim domom, tolminsko občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite.  

Okužbe se, po potrjenem prvem primeru v četrtek,  širijo tudi v domu v Renčah   (Medic hotel – dom – institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega). Po zadnjem testiranju je pozitivnih  10 stanovalcev   in tudi 8 zaposlenih. Vsi so že bili in ostajajo v samo izolaciji. Z vodstvom  Medic hotela je v stalnem kontaktu občinski štab CZ.

Vse več okužb pa je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu. Včeraj so namreč potrdili še 4 nove primere pri oskrbovancih in eno pri zaposlenih. Skupno je tako v tej enoti 11 okužb (9 med oskrbovanci in 2 med zaposlenimi).  V centralni enoti  v Novi Gorici pa je bil zabeležen še en primer, tako da je skupno število obolelih 5 (4 starostniki in 1 med zaposlenimi).

Zadnje novice

Sorodne vsebine