7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Vse kaže na podpis marakeške deklaracije: Vlada za begunce v Turčiji v okviru instrumenta EU namenja 2,7 milijona evrov

Vlada je danes na seji sklenila, da Slovenija za drugo tranšo financiranja v instrument za begunce v Turčiji prispeva več kot 2,7 milijona evrov v obdobju 2019-2023. Prispevek je v skladu s časovno razporeditvijo, ki jo je predlagala Evropska komisija v okviru akcijskega načrta za sodelovanje na področju migracij.

 

Evropska unija je ob soočanju z migrantsko in begunsko krizo leta 2015 med prednostnimi nalogami opredelila tudi okrepitev sodelovanja s Turčijo. Isto leto so potrdili skupni akcijski načrt za sodelovanje na področju migracij, ki je zajel dva sklopa ukrepov – pomoč sirskim beguncem, ki v Turčiji uživajo status začasne zaščite, in ukrepe, ki bi jih morala za preprečevanje nezakonitih migracij izvesti Turčija.

V prvi tranši je EU za delovanje instrumenta za begunce v Turčiji v letih 2016 in 2017 dodelila tri milijarde evrov, od tega milijardo evrov iz proračuna EU, dve milijardi pa so prispevale države članice glede na delež bruto domačega proizvoda. Slovenija, ki je že leta 2015 podprla ustanovitev instrumenta, je v okviru prve tranše prispevala več kot pet milijonov evrov.

Evropski svet pa je v juniju letos sprejel odločitev o financiranju druge tranše za delovanje instrumenta za begunce v Turčiji v skupni višini treh milijard evrov – dve milijardi bodo poravnali iz proračuna EU, milijardo pa bodo prispevale države članice. Slovenija bo v ta namen prispevala 2,726 milijona evrov.

Vlada je danes za podpisnika potrdila o prispevku pooblastila generalnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Damjana Berganta, so sporočili z vlade.

Vlada je na današnji seji potrdila tudi humanitarno pomoč za Indonezijo in Demokratično republiko Kongo.

Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) bodo za nujno humanitarno pomoč prebivalstvu v Indoneziji, ki ga je septembra prizadel močan potres na otoku Sulavezi, namenili 50.000 evrov. Po zadnjih podatkih je naravna katastrofa terjala več kot 2.000 življenj, povzročila pa je tudi ogromno gmotno škodo.

Zaradi poslabšanja humanitarne situacije v Demokratični republiki Kongo pa bodo za državo namenili 40.000 evrov. Sredstva se bodo usmerila preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

ICRC, ki je v Demokratični republiki Kongo prisoten že od leta 1970, je za letos objavil poziv, v katerem za hrano, pitno vodo, zdravstveno oskrbo in rehabilitacijo zbirajo 76 milijonov švicarskih frankov, a jim jih še vedno manjka devet milijonov. Zato je MZZ tudi predlagal, da Ljubljana nekaj sredstev nameni za humanitarno pomoč.

Zadnje novice

Sorodne vsebine