19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Vrhovno sodišče zavrnilo Jankovićevo pritožbo glede nadzora nad premoženjskim stanjem

Komisija za preprečevanje korupcije je v sredo prejela sklep vrhovnega sodišča, s katerim je zavrnilo pritožbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi zaključnih ugotovitev nadzora komisije nad premoženjskim stanjem. KPK namreč vodi postopek v skladu z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo.

Predsednik KPK Boris Štefanec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je Janković zahteval, da KPK, ko je prejela odločbo vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi smela več nadaljevati, ker da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat.

Vendar pa je vrhovno sodišče pritožbo zavrnilo, saj KPK vodi postopek v skladu z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo, torej je organ v vsakem primeru postopek dolžan zaključiti z upravno odločbo, je povedal Štefanec.

V tem primeru je sodišče prvotno odločitev komisije sicer razveljavilo zaradi procesne kršitve, ki pa jo je komisija v nadaljevanju postopka odpravila z novo odločbo, ki je sedaj pravnomočna. Sodišče je tako postopanje komisije štelo za pravno pravilno in s tem pritrdilo odločitvi upravnega sodišča, so v sporočilu za medije zapisali na komisiji.

Upravno sodišče v Ljubljani je namreč pred tem zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodila v skladu z zakonodajo. Tožba je zato po mnenju sodišča neutemeljena.

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala 27. novembra 2015. Ugotovili so, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijskima tveganja.

Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Je pa KPK novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine