9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Vrhovna sodnica Barbara Zobec: Sodba vrhovnega sodišča je napačno sporočilo vsem, da lahko zaščitne maske snamejo in odvržejo!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Vrhovno sodišče je presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni bilo zakonske podlage, so sporočili s sodišča.  Za odločitev sta glasovala sodnika Branko Masleša in Primož Gorkič, proti pa Barbara Zobec, ki je napisala tudi odklonilno ločeno mnenje. Na odločitev se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša.

“Neverjetno. Povsod drugod po EU se je sodna veja oblasti trudila pomagati reševati zdravje in življenja ljudi, le v Sloveniji je predsednik Vrhovnega sodišča Masleša, najbrž ker je izrekel zadnjo smrtno kazen v SFRJ, pametnejši od celotne zdravstvene in pravne EU stroke”, se je na odločitev odzval Janez Janša. Odklonilno ločeno mnenje je dala sodnica Barbara Zobec in v njem zapisala, da je sodba napačno sporočilo vsem, da lahko zaščitne maske snamejo in odvržejo.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec (foto: STA)

Vrhovno sodišče je namreč odločalo o zahtevi za varstvo zakonitosti zoper pravnomočno sodbo okrajnega sodišča, s katero je bil storilcu prekrška izrečen opomin zaradi prekrška po zakonu o nalezljivih boleznih. Presojalo je, ali je mogoče ob upoštevanju temeljnih načel kaznovalnega prava v opustitvi nošenja zaščitne maske prepoznati prekršek.

Odločilno vprašanje pri presoji je bilo, ali je mogoče kršitev zapovedi nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih opredeliti kot kršitev ukrepov, s katerimi se “prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih” na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih. Ker odlokov vlade ni mogoče šteti za predpis, s katerim se določa vsebina prekrškov, je vrhovno sodišče odgovor iskalo v razlagi zakonske določbe. A kot je prepričana Zobčeva, za nošenje mask v zaprtih prostorih obstaja zakonska podlaga.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine