7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Vrh EU preko videokonference o boju proti pandemiji in blokadi svežnja za okrevanje

Voditelji članic EU bodo danes na virtualnem zasedanju nadaljevali razpravo o usklajevanju boja proti pandemiji novega koronavirusa. Razpravljali bodo tudi o svežnju za spoprijem Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska v začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja.

 

Tri tedne po prejšnji videokonferenci bo danes še eno virtualno zasedanje, namenjeno usklajevanju ukrepanja, na katerem bo sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša. Od prejšnjega zasedanja konec oktobra bistvenih premikov ni bilo.

Današnja razprava bo osredotočena na testiranje in medsebojno priznavanje testov, cepiva in cepljenje ter ukrepanje za preprečitev tretjega vala. Evropska komisija je dan pred zasedanjem predlagala priporočilo glede uporabe hitrih antigenskih testov.

Kljub perečim epidemiološkim razmeram se unija sooča z madžarsko in poljsko blokado svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov. Viri pri EU so v sredo potrdili, da bodo voditelji danes govorili tudi o tem.

Slovenski premier je dva dni pred zasedanjem voditeljem članic in institucij EU poslal pismo, v katerem je med drugim podprl stališča Madžarske in Poljske glede vladavine prava ter se zavzel za vrnitev k julijskemu dogovoru voditeljev, ki ne upošteva stališč Evropskega parlamenta.

Ne Evropska komisija, ne predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ne nemško predsedstvo vsebine pisma za zdaj niso komentirali. Namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer je v sredo dejala, da bo morda priložnost za pogovor o pismu ob robu današnjega vrha EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine