12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vremenoslovci napovedujejo močne padavine na zahodu države

Vremenoslovci v nedeljo pričakujejo močne padavine na zahodu države. Posledično bodo narasli vodotoki v zahodni Sloveniji, v Julijskih Alpah pa se bo povečala nevarnost snežnih plazov. Drava lahko poplavlja, tudi morje bo občasno poplavilo nižje ležeče dele obale, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

 

Na zahodu Slovenije bo v nedeljo padlo predvidoma od 70 do 120 milimetrov padavin, je v opozorilu zapisala agencija.

Na zahodu države občasno dežuje že danes. Na vzhodu države bo danes še suho, v nedeljo pa se bo dež na zahodu še okrepil in se sredi dneva in popoldne postopno širil proti vzhodu.

Reke v severozahodni Sloveniji že zmerno naraščajo, drugod je njihova vodnatost še povečini ustaljena. V zahodni polovici države so pretoki rek za zdaj srednji, v večjem delu vzhodne polovice pa majhni.

Arso opozarja, da se bo danes nadaljevalo naraščanje rek v zahodni in osrednji Sloveniji, predvsem na severozahodu države, in se v nedeljo dopoldan okrepilo. V zahodni, jugozahodni in osrednji Sloveniji bodo reke čez dan in v noči na ponedeljek močneje narasle, predvidena so tudi razlivanja posameznih rek na tem območju.

Prav tako bo v nedeljo močneje narasla reka Drava. Dopoldan se bo pričela razlivati v zgornjem toku, popoldan in v noči na ponedeljek pa lahko še naraste in poplavi na izpostavljenih območjih.

Danes sredi dneva, v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo močneje povišana tudi gladina morja. V tem času bo morje poplavilo nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov. V času plime v nedeljo okoli 1. ure ponoči bo lahko gladina morja tudi višja, okoli 40 centimetrov.

V ponedeljek bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zmerno bodo narasle
tudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije.

Meja sneženja bo na okoli 1500 metrov nad morjem, nevarnost snežnih plazov na območju Julijskih Alp pa se bo povečala na četrto stopnjo.

V noči na ponedeljek bo dež prehodno ponehal, nekoliko se bo ohladilo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine