15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Von der Leynova na Bledu napovedala strukturno reformo trga elektrike

Piše: STA, C. R. 

Evropska komisija zaradi naraščajočih cen elektrike pripravlja tako izreden poseg na trg elektrike kot strukturno reformo tega trga, je danes v nagovoru na blejskem strateškem forumu (BSF) povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Trenutna zasnova delovanja trga namreč ne ustreza več svojemu namenu.

Cene električne energije, ki letijo v nebo, kažejo na pomanjkljivosti trenutne zasnove delovanja trga elektrike, ki je bila oblikovana v povsem drugačnih okoliščinah in za povsem drugačne namene, je v nagovoru povedala von der Leyen.

“Nič več ne ustreza svojemu namenu. Zato komisija pripravlja izreden poseg na trg elektrike in njegovo strukturno reformo. Potrebujemo nov tržni model za elektriko, ki resnično deluje in bo znova vzpostavil ravnovesje,” je poudarila.

Pozivi k skupnemu ukrepanju na evropski ravni v luči naraščajočih cen elektrike so namreč vse glasnejši. Da mora Evropska komisija zelo odločno in hitro poseči na energetske trge, se je po današnjem posvetu z vodji strank, stroko in energetskimi podjetji v Ljubljani zavzel tudi slovenski premier Robert Golob. O tem sta na dvostranskem srečanju govorila tudi s predsednico komisije.

V nedeljo pa je omejitev cen elektrike na ravni EU podprl avstrijski kancler Karl Nehammer, čigar vlada je bila doslej zadržana do tega. Ob tem se je zavzel za ločitev cene elektrike od cene plina.

Veleprodajne cene elektrike v EU so namreč v veliki meri vezane na ceno plina. Plin je nafto zamenjal kot stabilizator energetskega sistema v luči prehoda EU na obnovljive vire energije, a je v zadnjem letu, še posebej po ruskem napadu na Ukrajino, postal prej destabilizacijski dejavnik.

Po tistem, ko so cene elektrike za dobavo v naslednjem letu konec minulega tedna na francoski borzi presegle 1000 evrov za megavatno uro, se je to danes med dopoldanskim trgovanjem za krajši čas zgodilo tudi na nemški borzi, ki velja za referenčno v EU. A že kmalu so se cene občutno znižale in so trenutno pri sicer še vedno izjemno visokih 790 evrih.

O razmerah na trgu elektrike in skupnem ukrepanju bodo na izrednem zasedanju razpravljali tudi ministri članic EU, pristojni za energetiko. Srečanje bo potekalo v petek, 9. septembra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine