4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Vojaške zdravstvene ekipe od danes pomagajo v bolnišnicah

Piše: L.K.F.

Danes zgodaj zjutraj so štiri zdravstvene ekipe Slovenske vojske vstopile v nekaj slovenskih bolnišnic, kjer bodo pomagale na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelkih.

Zdravstvena moštva Slovenske vojske začenjajo z delom v podporo zdravstvenemu sistemu Republike Slovenije. Štiri ekipe bodo pomagale na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelkih v UKC v Ljubljani in Mariboru ter v splošnih bolnišnicah v Celju in Novem mestu, povsod skladno s potrebami. Moštva sestavljajo diplomirani zdravstvenik, tehnik zdravstvene nege, bolničar in od dva do trije bojni reševalci.

Kako, da je do tega prišlo? Z obrambnega ministrstva pojasnjujejo: “Na podlagi dogovorov med ministrstvoma za zdravje in obrambo ter skladno s sklepom Vlade RS (Dopisna seja 12. 11. 2021) je Slovenska vojska (SV) pripravila načrt dolgotrajne napotitve vojaškega zdravstvenega osebja v podporo zdravstvenemu sistemu Republike Slovenije. Načrt je uskladila z bolnišnicami in 16. 11. napotila štiri skupine po pet pripadnikov Slovenske vojske (skupaj 20 pripadnikov) v Univerzitetna klinična centra v Ljubljani in Mariboru ter Splošni bolnišnici v Celju in Novem mestu. Pripadniki SV so bili na nalogo poslani z ukazom. Naloge jim dodeljujejo v posamezni bolnišnici. Delajo pa na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelkih, skladno s potrebami zdravstvenih ustanov. Svoje delo bodo opravljali, dokler bo potrebno.”

Tudi sicer pripadniki Slovenske vojske od marca 2020 neprekinjeno podpirajo skupna prizadevanja za zajezitev širjenja covida-19 s svojimi zmogljivostmi. Med drugim vojaška zdravstvena enota izvaja hitre teste za javne uslužbence, proti novemu virusu so cepili kritično infrastrukturo ter olimpijce, v kranjski vojašnici je cepilni center, veterinarska enota razkužuje prostore in opremo javnih ustanov, logistične enote zagotavljajo prevoze s tovornimi vozili in avtobusi ter tople obroke za zunanje ustanove, vojaška zdravstvena enota je opravljala preventivne oziroma hitre preglede državljanov Slovenije, ki so se vračali iz tujine, v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so postavili mobilno bolnišnico Role 2, ki je nastanitveno operativna, v laboratoriju za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo so vzpostavili mobilni biološki laboratorij, v katerem lahko analizirajo brise, letalstvo Slovenske vojske je s svojimi zmogljivosti zagotavljalo zračni prevoz državljanov Slovenije iz tujine in tovora z zaščitno ter medicinsko opremo, pred UKC so postavili modul z rentgenom.

Vojaška zdravstvena enota Slovenske vojske hkrati uresničuje tudi svoje temeljno poslanstvo, saj opravlja preventivno zdravstveno varstvo delavcev Ministrstva za obrambo in pripadnikov Slovenske vojske, zdravstvene preglede kandidatov za vojake, prostovoljce in pogodbene rezerviste, zagotavlja prvo raven zdravstvene oskrbe (osnovno zdravstveno oskrbo, specializirano prvo pomoč, triažo, oživljanje, stabilizacijo in medicinsko evakuacijo) in pa vzdržuje zmogljivosti zdravstvene enote Role 2LM MTF, veterinarske enote ter enote laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine