12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Vodstvo DeSUS Pivčevi izreklo polno podporo pri nadaljnjem vodenju stranke

Vodstvo DeSUS je po javnih kritikah v vrstah stranke danes enotno sprejelo sklep, da še naprej podpira predsednico Aleksandro Pivec pri nadaljnjem vodenju stranke in nadaljujejo z delom v koaliciji skladno z zavezami iz koalicijske pogodbe. Po oceni Pivčeve težavo v delu članstva sicer predstavljajo predvsem ideološke teme.

Ugibanja o nezadovoljstvu v DeSUS so se pojavljala že dalj časa, prah pa je v torek dvignila javna kritika pokrajinske organizacije DeSUS Ljubljana, ki je na ponedeljkovi seji izrekla nezaupnico predsednici stranke. Sprejeli so osem sklepov glede nezadovoljstva z delom stranke in predsedniku sveta Tomažu Gantarju dali pobudo, da jih uvrsti na sejo sveta.

Več vprašanj o dogajanju v stranki in sklepih pa je odprlo sredino sporočilo Mestne organizacije DeSUS Ljubljana. Kot so navedli, z omenjenimi sklepi niso bili seznanjeni in pri njihovem sprejemanju niso sodelovali, čeprav so se seje udeležili.

Pivčeva, ki je že v prvem odzivu na sklepe pokrajinske organizacije Ljubljana zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana, je po današnjem srečanju vodstva stranke izpostavila, da še čakajo na zapisnik s seje pokrajinskega odbora. Pregledala ga bo pravno statutarna komisija in presojala o pravno formalni legitimnosti sklepov. Poudarila je še, da sklepi pokrajinske organizacije niso zavezujoči.

Danes pa je v javnost pricurljalo tudi pismo Vida Draščka iz vrhniškega DeSUS, ki je prav tako pod vprašaj postavil sklepe. Seja, na kateri je bila izrečena nezaupnica Pivčevi, je bila po njegovih navedbah vnaprej zrežirana oz. organiziran konstrukt.

Pivčeva je še spomnila, da se je na terenu sestala z vsemi odbori, v katerih pa po njenih navedbah ni bilo razmišljanj o nezaupnici ali zahtev po izstopu iz koalicije. “Nikoli pa nisem zanikala, da bi se med članstvom pojavljali določeni pomisleki glede vstopa v koalicijo,” je dejala. Kot je še pripomnila, so se v stranki pojavljali podobni pomisleki tudi v preteklosti, ko je bil DeSUS del desnosredinskih koalicij.

Stranko zdaj čaka veliko vsebinskega dela, po besedah Pivčeve si bodo prizadevali za izpolnjevanje zavez iz koalicijske pogodbe. Izpostavila je zakon o dolgotrajni oskrbi ter ustanovitev demografskega sklada in urada za demografijo, pa tudi usklajevanje pokojnin.

O demografskem skladu se koalicijski partnerji pogovarjajo, ob čemer Pivčeva pričakuje, da bodo tako osnutek predloga zakona kot seznam predvidenih naložb, ki bile vključene v premoženje sklada, dobili prihodnji teden.

Koalicija je sicer po srečanju na Brdu pri Kranju 10. junija sporočila, da je poenotena glede prenosa vsega državnega premoženja v demografski sklad. Po današnjih besedah Pivčeve pa so se pogovarjali o tem, da bo ministrstvo za finance pripravilo pregled možnega premoženja, ki ga sploh lahko vključijo v sklad. Zatem bodo predlog obravnavali organi DeSUS in poslanska skupina.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pred nekaj dnevi spomnil, da so v stranki skoraj enak predlog, kot je zdaj izdelan, v preteklosti že zavrnili. Napovedal je, da bo treba vložiti še malo več energije in priti do takega predloga, ki bo sprejemljiv za vse koalicijske partnerje.

Tudi Pivčeva je danes ocenila, da bodo morali poiskati kompromisni predlog, če bodo želeli, da jeseni zakon sprejmejo.

Medtem je prvi osnutek odloka o ustanovitvi urada za demografijo že napisan, glede vsebin pa še niso usklajeni. Zanikala je, da bi bila kandidatka za vodenje demografskega urada, in zatrdila, da ostaja kmetijska ministrica. Ko bo urad ustanovljen, bodo v DeSUS poiskali najboljšo možno osebo za vodenje.

V DeSUS sicer ne bodo hiteli s sklicem sveta stranke in izvršnega odbora, tudi zaradi epidemioloških razmer. Po napovedih predsednika sveta stranke Gantarja bi ga lahko sklicali ob koncu poletja, če bodo okoliščine za to primerne. O sklicu sveta stranke so se sicer že dogovorili na srečanju organov stranke v maju, ko so razpravljali o pogojih DeSUS za nadaljnje delo v koaliciji.

Potem ko je Gantar v sredo ocenil, da so razmere v stranki resne, in izrazil upanje, da jih Pivčeva ne podcenjuje, je danes ugotavljal, da predsednica položaj jemlje resno. Po njegovem mnenju komunikacija razmer v stranki v zadnjih dneh ni bila najbolj primerna, pač pa bi morali težave rešiti znotraj stranke.

Nemiri v DeSUS bi po njegovih besedah lahko bili posledica tega, da je tudi delo na terenu zaradi epidemioloških razmer v zadnjih mesecih zastalo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine