29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Vodja PS SDS Danijel Krivec: RTV Slovenija naj pojasni, zakaj ni poročala o našem predlogu ponovne uvedbe naborništva!

V četrtek so v Slovenski demokratski stranki na novinarski konferenci predstavili predlog zakona, katerega poglavitna rešitev je ponovna uvedba naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka. RTV Slovenija v svoji osrednji informativni oddaji Dnevnik predloga SDS ni omenila niti z besedo, kljub temu da gre za javni zavod, ki bi moral zagotavljati objektivno obveščanje.

Zato je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec na vodstvo RTV Slovenija naslovil dopis, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti. 

Spoštovani,

v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke izražamo protest nad delom informativnega programa RTV Slovenija v primeru vložitve zakona o vojaški dolžnosti, katerega poglavitna rešitev je ponovna uvedba naborništva v obliki služenja 6-mesečnega vojaškega roka.

Omenjeni predlog zakona, ki je v času, ko so varnostne razmere v ne tako daljni okolici Evrope precej kritične, je pravi odgovor na izzive, ki nas čakajo, na področju obrambe pa pomeni pomemben korak naprej, saj je Slovenija zadnjih 10 let na tem področju korakala predvsem nazaj.

Omenjeni predlog zakona sta na novinarski konferenci dne 16.1.2020 predstavila predsednik odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS Aleš Hojs in poslanec SDS Žan Mahnič.

Naj opozorimo, da se je tako kot že večkrat v preteklosti, tudi včeraj zgodilo, da v osrednji informativni oddaji Dnevnik ta pomemben predlog, ki smo ga v poslanski skupini SDS vložili v parlamentarni postopek, ni bil omenjen niti z besedo, kljub temu, da je v osrednji informativni oddaji vaše televizije bil objavljen prispevek, povezan o načrtovanju in organizaciji dela v Slovenski vojski.

Prav tako bi želeli poudariti, da je bil zakonski predlog poslanske skupine SDS v informativnem programu TV Slovenija v oddaji Poročila ob petih objavljen v razponu 57 sekund in v oddaji Odmevi v razponu 28 sekund.

Osrednja oziroma nacionalna televizija je tako izjemno pomembnemu predlogu v treh informativnih oddajah namenila natanko eno minuto in 25 sekund. Celotna novinarska konferenca, na kateri je bil prisoten tudi novinar vaše televizije, pa je trajala 16 minut in 30 sekund.

Glede na to, da je RTV Slovenija javni zavod, ki bi moral zagotavljati objektivno obveščenosti in informiranost državljank in državljanov Republike Slovenije, pa tudi tistih v zamejstvu in po svetu, protestiramo nad dejstvom, da ste tako pomembni temi na nacionalnem mediju v treh informativnih oddajah namenili skupno eno minuto in 25 sekund, v osrednji dnevno-informativni oddaji pa ste omenjeno temo v celoti izpustili iz poročanja.

Kot urednik oddaje Dnevnik je bil dne 16. januarja 2020 sicer naveden Boris Lenarčič, vendar pa z vaše strani terjamo odgovor, ali se je urednik osrednjeinformativne oddaje Dnevnik na TV Slovenija 1 samostojno odločil, da prispevka o obveznem služenju vojaškega roka ne uvrsti v oddajo, ali je bila odločitev sprejeta po navodilu s strani koga drugega v vodstveni strukturi nacionalnega medija.

S spoštovanjem,

Danijel Krivec, vodja poslanske skupine SDS

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine