11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič: Zrežirana je bila kvečjemu Brglezova kandidatura za predsednika DZ

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je zavrnil očitke Milana Brgleza, da je bila njegova izločitev iz stranke na torkovi seji izvršnega odbora zrežiran dogodek. “Zrežirana je bila kvečjemu njegova morebitna kandidatura za predsednika DZ,” je dejal Zorčič. Ob tem je dodal, da si ne morejo privoščiti soliranja podpredsednika stranke.

SMC si po Zorčičevih besedah prizadeva izpolniti zaveze iz predvolilnega časa. “Smo v občutljivem obdobju, ko že nastajajo obrisi neke bodoče koalicije, in v tem obdobju si dejansko stranka ne more privoščiti, da eden od najbolj vidnih članov, podpredsednik stranke ne spoštuje demokratično sprejetih odločitev organov stranke in solira v tej zgodbi, ko moramo biti najbolj enotni,” je dejal v izjavi za medije.

Ob tem je ocenil, da je Brglez bistveno oslabil pogajalsko pozicijo stranke s tem, ko se je sam ponujal za stolček predsednika DZ.

Na oceno Brgleza, da je bil branik nesodelovanja SMC s SDS, je Zorčič odvrnil, da “to pravi samo on sam o sebi”. “Odločitev stranke je povsem jasna, tega ni na vidiku. Mi se povezujemo v sredinski ali levo sredinski blok, kakor želite,” je bil jasen.

Na vprašanje o vplivu Brglezovega odhoda na sestavljanje koalicije pa je dejal le, da je zdaj povsem jasno, da bo imela pri preštevanju SMC devet poslanskih glasov in ne deset. Če bo Brglez ostal v poslanski skupini SMC, saj nimajo vzvodov, da bi ga izključili, pa Zorčič upa, da bo deloval kolikor toliko konstruktivno. Sami pa si bodo prizadevali, da bo poslanska skupina ostala skupina stranke. Brgleza sicer ne nameravajo pozivati k vrnitvi mandata, o svoji usodi bo odločal sam.

Na vprašanje, ali je z izločitvijo Brgleza iz SMC prenehala tudi njegova podpredsedniška funkcija, je Zorčič dejal, da “absolutno – podpredsednik ne more bit nekdo, ki ni član stranke”.

Ob tem je priznal, da vsak odhod lahko pomeni določeno škodo stranki, po drugi strani pa se napovedujejo nova članstva. “Težko bi rekel, da njegov odhod pomeni kaj slabega, mislim, da pomeni predvsem konsolidacijo stranke. Predvsem pa se ne bo pisalo, da stranka ni enotna,” je navedel. Ob tem je pojasnil, da je SMC zelo demokratična in liberalna stranka, “odločitve sprejemamo na demokratičen način, si pa želimo, da so sporočila, ki jih dajemo navzven, enotna, tako tudi stranka postane verodostojna”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine