24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat: Vlada bo delala naprej

Slovenija v zdravstveni krizi potrebuje stabilno vlado in politično stanje, je po današnji odločitvi sveta DeSUS za izstop iz koalicije dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Odločitev DeSUS je, kot pravi, legitimna, v NSi pa se ne vmešavajo v interne zadeve drugih strank. Vlada bo delala naprej, je še napovedal.

 

Kot je Horvat ugotavljal v izjavi za medije, zgodba še ni zaključena, saj najbrž sledi vložitev konstruktivne nezaupnice s strani dela opozicije. “Kako se bo to naprej razvijalo, je težko napovedovati. Karl Erjavec mora zbrati 46 glasov, če želi biti mandatar,” je opomnil.

Če bi bili uspešni z oblikovanjem alternativne vlade, pa se po njegovih besedah napoveduje “zelo zanimiv položaj, ko bodo ključne politične vajeti v Sloveniji v rokah držali tisti ljudje, ki niso dobili podpore ljudi na volitvah”. Spomnil je, da ne Erjavec ne predsednici SAB Alenka Bratušek in SD Tanja Fajon niso bili izvoljeni v državni zbor, prav tako ne Jože P. Damijan, s katerim so se opozicijske stranke pogovarjale glede kandidature za mandatarja.

NSi bo po določitvi organov DeSUS v vladi delala naprej. Ob tem je Horvat izpostavil, da so že v sredo pričakovali, da bi na vladi sprejeli sedmi protikoronski sveženj, ki bi upokojencem namenil dodatnih 60 milijonov evrov, a se predsednik DeSUS Erjavec ni udeležil koalicijskega srečanja pred zasedanjem vlade. “S tem se dokončno vidi, da Erjavcu nikoli ni bilo za upokojence,” je bil kritičen.

Glede možnega rekonstruiranja vlade je Horvat dejal, da v NSi ni razmisleka, da bi zasedali kakšno drugo ministrsko mesto. V DeSUS odločitev glede usode svojih aktualnih ministrov namreč prepuščajo premierju Janezu Janši. Kot je dejal Horvat, ne bodo nikogar naganjali iz vlade in ob tem spomnil, da je pristojnost menjave ministrskih resorjev v rokah predsednika vlade. Je pa ocenil, da bi minister za zdravje Tomaž Gantar morda rabil izdatno pomoč v “najzahtevnejšem resorju”, ki ga vodi in omenil možnost dodatnih državnih sekretarjev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine