9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Vodja poslancev SD Matjaž Han udaril po Golobičevem omrežju

Piše: Luka Perš (Nova24TV)

“Spremljal sem nastajanje petih novih strank, od Pozitivne Slovenije, Zaresa, stranke Gregorja Viranta pa Mira Cerarja in Marjana Šarca. Ne bom se veliko zmotil, če rečem, da so v ozadju ena in ista imena, le frontmani novih strank so različni. V ozadju gotovo ni Milana Kučana, kot mu to radi pripisujejo, imajo pa svojo vlogo verjetno Gregor Golobič kot nekdanji predsednik Zaresa in njegovi sodelavci,” je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han v Delu obremenil Golobiča in zaščitil Kučana. No, tudi Kučan pri celotni zgodbi ni nedolžen in ima prav tako pomembne zasluge za vzpon strank “novih obrazov”.

Na Nova24TV že od vsega začetka KUL poudarjamo, da je projekt nastal v političnem peskovniku Gregorja Golobiča. Svoj čas je bil kandidat za vodjo KUL propadli politik Jože Pavlič Damijan, nato Karl Erjavec, a so se glavni akterji nekaj dni po neuspešnem glasovanju o konstruktivni nezaupnici zapletli v javni prepir. Damijan je očital političnim predstavnikom KUL-a intelektualno podhranjenost, sam pa je napovedal, da bo ustanovil novo stranko s 400 slovenskimi intelektualci.

Pravo naravo Damijana je v intervjuju za časnik Delo razkril vodja poslanske skupine SD, Matjaž Han. Kot je povedal, je sumil že veliko prej, da je želel Damijan iz uspeha ali neuspeha KUL-a iztržiti svojo zgodbo. Han tudi meni, da so na levo sredinskem polu prevečkrat videli “nove obraze,” a se je realnost izkazala za drugačno.

Han udaril po Damijanu
O novi napovedani stranki Damijana je Han povedal, da se čudi, ko profesor ekonomije govori, da je na razdrobljeni levem političnem polu že preveč nesposobnih strank, “pet preveč, na drugi strani pa napoveduje ustanovitev nove stranke. To ne z ekonomsko ne s politično logiko ne gre skupaj. Sicer pa je Damijan znan po tem, da rad menja politična in ekonomska stališče.” Dolgoletni politik in vplivni član SD pojasnjuje, da se je Damijanova namera izkazovala od začetka. Damijan je na začetku le preverjal teren in čakal trenutek, da se umakne na varno v t.i. strokovni svet KUL-a, Karl Erjavec pa odigra vlogo političnega jagenjčka. To le dokazuje del besedila na Damijanovem blogu, ki ga je objavil po padcu konstruktivne nezaupnice, kjer je očital politično nesposobnost strank SD, SAB, LMŠ in Levica. “Danes se mi zdi, da je imel Damijan besedilo za objavo na blogu pripravljeno še pred padcem konkstruktivne nezaupnice.”

V lanskem letu je v Delu sicer odmeval intervju s profesorjem na FDV in nekdanjim svetovalcem Janeza Drnovška, dr. Dejanom Verčičem. Takrat je povedal, da vplivneži na levici iščejo osebo, ki bi prevzel primat voditelje na levem polu. Kot kaže se je trud izplačal, saj so nam osrednji mediji ponujajo kot nova obraza Jožeta P. Damijana in z aferami obteženega nekdanjega okoljskega ministra v Šarčevi vladi, Jureta Lebna.

Damijana ima svojega strica iz ozadja
Poslanec Han nikoli ni skrival svoje politične opredelitve, a velikokrat poda tehtne in argumentirane razlage. Ne smemo pa pozabiti, da je Han v tem intervjuju odigral vlogo branitelja dela leve politično poslovne scene, kateri tudi sam pripada. V preteklosti smo že velikokrat razkrili, da je vodja poslanske skupine SD preko svojega družinskega podjetja vpleten v donosne pogodbe z državnim Petrolom ali pred leti s Pivovarno Laško. Velikokrat se je izkazalo, da so prav politični prijatelji na levici drug drugemu podtikali afere. To se odlično spominjamo v času Šarčeve vlade, ko jim je afere eno za drugo koalicijskim partnerjem nastavljal tesen Šarčev zaveznik Damir Črnčec. Tokrat se je Han odločil, da pošlje nekaj puščic proti omrežju Gregorja Golobiča.

Na vprašanje novinarke Dela Suzane Kos “dajva “njegovim partnerjem ime” je Han brez zadržkov povedal, da za Damijanom stoji Gregor Golobič. Tudi priznal je, da za vsemi strankami “novih obrazov” stalo omrežje Golobiča. To se je razkrilo v vlogi KUL-a, ko je novinar Bojan Požar delil fotografijo iz lanskoletnega poletja, ko so v enem izmed lokalov v bližini EF posedali Jože P. Damijan, tesni Golobičev sodelavec Bogdan Biščak in poročna priča na Damijanovi poroki, Drago Kos.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine