9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Vložiti ovadbo, tožilstvo mora zahtevati preiskavo, pravi dr. Zupančič o iskanju storilcev povojnih pobojev

Potem ko smo včeraj poročali o tem, da so v Kočevskem rogu našli novo komunistično morišče (brezno 3), se je na naš članek odzval dr. Boštjan M. Zupančič in podal zelo jasna navodila, kaj storiti, da bi vsaj tokrat bilo pravici zadoščeno. Vse prevečkrat se namreč zdi, da Jože Dežman in njegovi to počnejo zgolj za moralno zadoščenje potomcev umorjenih in povrnitev občutka smisla. Krivcem, četudi včasih še živim, pa se nič ne zgodi.

 

Poleg pravnih korakov Boštjan M. Zupančič, nekdanji predsednik ESČP in nesporna slovenska pravna avtoriteta mednarodnega značaja, že nekaj časa dosledno zagovarja, da je treba članke in poročila o teh moriščih prevajati v angleški in francoski jezik in jih s tem internacionalizirati, po domače, informacije o tem je potrebno narediti dostopne tujcem.

Le tako bi bilo možno komunističnim zločincem in čuvajem njihovih “poletnih skrivnosti” stopiti na prste, poskrbeti, da dokazov ne uničijo ali jih s sistematično ignoranco in odklanjanjem javnih medijskih platform Dežmanu in njegovim na alternativni način poslati v večna lovišča zgodovine. Doseči pravico, saj 75 let po največjem zločinu po 2. svetovni vojni še nihče ni odgovarjal.

Navodila za pravne korake pa so po mnenju Zupančiča naslednja:

1. Identificirati storilce, v primeru, da se jih ne da, vložiti ovadbo “proti neznanemu storilcu”.

2. Tožilstvo mora od sodišča zahtevati preiskavo in voznik, omenjen v našem članku, je lahko prva priča.

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine