3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Vladni govorec Jelko Kacin: Maske se bodo nosile tudi na odprtih javnih prostorih, in sicer že ta vikend!

Število okužb se v Sloveniji povečuje, povečuje pa se tudi število okuženih v domovih za starejše, je povedal državni sekretar Cveto Uršič. Vesti se je treba samozaščitno. Govorec Jelko Kacin pa je napovedal nošenje mask tudi na zunanjih javnih prostorih, zaprtje lokalov ob 22. uri in obvezne maske za šolarje od 7. razreda naprej. Prav tako bo ob vstopu v delovne prostore treba meriti temperaturo zaposlenih.

 

Na današnji tiskovni konferenci se je Jelku Kacinu pridružil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Kacin je poudaril, da dosedanje izkušnje kažejo na to, da virus ne izbira. Če smo na začetku mislili, da je nevaren predvsem za starejše, smo se sedaj naučili, da bitko z virusom lahko izgubijo tudi mlajše osebe. Na Hrvaškem so pred kratkim poročali o smrti 42-letnika iz Bosne in Hercegovine pa o smrti 37-letnega zdravnika. “Virusa nikoli in nikjer ne gre podcenjevati. Moramo ga jemati resno spoštovati samozaščitne ukrepe in se z virusom naučiti živeti,” je dejal Kacin.

Kacin je povedal, da bo državni sekretar Uršič predstavil ukrepe, ki so jih na ministrstvu pripravili za preprečevanje vstopa virusa v domove in za zamejevanje njegovega širjenja po domovih za starejše. Povedal je tudi, da je pozornost vlade usmerjena v preprečevanje primerov izbruha v domovih za starejše. Situacije, ki se je zgodila v Hrastniku, si ne želi nihče, je dejal. “Dobrobit stanovalcev mora biti v središču vseh sprejetih ukrepov, vzdrževanje stikov z družinskimi člani pa je za stanovalce domov ključnega pomena, saj jim omogoča stik z življenjem izven domov in jim pomaga, da se še vedno čutijo vključene v našo družbo je še povedal govorec. Da bo to mogoče, je treba poskrbeti, da bojo vsi zaposleni v domovih in so vpeti v trajnostno oskrbo ostanejo zdravi in da nehote ne vnesejo okužbe v domove.” Pozval je, da se praznovanja preloži na kdaj drugič, saj je primer iz Hrastnika pokazal, da so bile vse okužbe povezane z enim samim izvorom, s praznovanjem 50.letnice.

Jelko Kacin je predstavil sklepe ki jih je vlada prejela danes. Vlada se zaveda da je za ustavitev širjenja virusa nujno treba zmanjšati stike, tam kjer je to mogoče. Število okužb bo bistveno manjša, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala, zato se poziva vse pristojne, da poskrbijo za upoštevanje priporočil. Vlada je sprejela več priporočil, in sicer je sprejela priporočilo za delo od doma, če je to mogoče organizirati. Kacin je predlagal sistem kolobarjenja oziroma rotiranja, kar pomeni, da bi se zaposleni lahko izmenjevali pri delu od doma in na delovnem mestu. Vlada tudi meni, da je treba pri vseh javnih prireditvah upoštevati negativne izkušnje in pričakuje, da se zakuske in pogostitve ob dogodkih  ne bodo prirejale. Zdaj se je namreč dogajalo, da je slovesnost potekala po priporočilih NIJZ, potem pa so na pogostitvi popustile vse zavore, je pripomnil Kacin. Vlada predlaga, da sami omejimo vse nenujne stike, pa tudi svoje obiske v trgovinah.

Merjenje temperature pri prihodu na delo

Vlada je tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore zaposlenim meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo, bodo napoteni na bolniško. Ministrstvo bo v najkrajšem možnem času pripravila zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni, tudi brez predhodnega obiska pri zdravniku. Vlada pripravlja tudi več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb v primeru, če se bo število okužb še naprej povečevalo. Ti ukrepi bodo vezani na mestni in javni promet, trgovine, banke, pošte in zdravstvene ustanove in bodo namenjeni zaščiti najbolj ranljivih. Vlada pripravlja tudi ukrepe, ki so vezani na dodatne omejitve zbiranja.

Nošenje mask na odprtih javnih prostorih

Že konec tega tedna bodo začele veljati spremembe vezane na nošenje mask v zaprtih prostorih. Nošnja mask bo obvezna za učence od 7. razreda naprej, za dijake in študente. Nošenje mask bo od tega vikenda naprej obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi. Prihodnji teden bo tudi stopilo v veljavo odločitev o spremenjenem času obratovanja lokalov, lokali se bodo predvidoma zapirali ob 22. uri. Prihodnji teden bodo razširjene bolnišnične kapacitete bolnišnic za bolnike s covid-19, zaganjajo se priprave za selitev na lokacijo bolnišnico Petra Držaja. Pripravljajo se tudi ukrepi za vstop v državo, v primeru nadaljnjega zaostrovanja razmer, vnaprej pripravlja tudi ukrepe, ki bi se izvajali v primeru uspešnega dogovora držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU, je govorec končal z naštevanjem.

Treba je ravnati samozaščitno

Cveto Uršič je povedal, da se na ministrstvu za delo ves čas srečujejo in sodelujejo z vodstvi domov za ostarele, s skupnostjo socialnih zavodov Slo in ministrstvom za zdravje. Iz prvega vala so se veliko naučili, izkušnje pa kažejo tudi na to, da večina okužb pride od zunaj. Ne samo v domove za starejše, pač pa tudi do drugih ranljivih skupin, kot so invalidi ali otroci s posebnimi potrebami. Zato še enkrat poziv, da ravnamo samozaščitno, je pozval Uršič. Državni sekretar je velike dvomljivce tudi povabil, da obiščejo bolnišnico ali pa dom za starejše, naj gredo tja, kjer so se srečali z okuženimi in tja kjer so bolni. Tam bodo lahko videli kakšno je resnično stanje in kakšna je bolezen.

Trenutno stanje v domovih

Uršič je posredoval tudi nekaj aktualnih številk in povedal, da je trenutno v Domu Danice V 47 okuženih, v Domu Nine Pokorn je nespremenjeno stanje, v Pegazovem domu je en dodaten okužen, in sicer zaposlen v domu. Nova okužba se je pojavila tudi v Varstveno delovnem centru Tončke Hočevar v Ljubljani, tam se je izkazal za pozitivnega na virus zdravstveni tehnik. Našim domov za ostarele nudimo ministrstvo za delo skupaj z ministrstvom za zdravje vso potrebno strokovno podporo.

Vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci po seji vlade (foto: STA)

Ključno je, da se tiste, ki so okuženi oziroma obstaja sum na okužbo, umakne iz doma v negovalne bolnišnice. Tam naj bi ostali do 7 dni. Ministrstvo za zdravje je oblikovalo tudi strokovno skupino, ki v tem času preuči, kako se lahko dom reorganizira dom, da se zagotovi varnost in zdravje. Določili so tudi telefonsko številko, na kateri se dobi vse potrebne informacije. Možnost izobraževanja za strokovne delavce.

Vlada zagotovila 29 milijonov evrov

V okviru novega protikoronskega zakona razmišljajo še o drugih ukrepih, o katerih pa se je treba še posvetovati. “Naslednja pomembna informacija je, da je vlada zagotovila 29 milijonov evrov za približno 550 dodatnih zaposlitev v domovih za ostarele. Vemo da imajo domovi velike težave pri iskanju kadra s srednješolsko izobrazbo, zato smo dopustili možnost, da se omogoči delo preko študentskih napotnic, se vključi upokojene ali pa se kadrovske težave rešuje s civilno pravno pogodbo.” Posebej pa na obeh ministrstvih poudarjajo tudi potrebo po cepljenju, je Uršič povedal za konec.

Plačna politika je zahtevno, sistemsko vprašanje

V okviru novinarskih vprašanj je še povedal, da je trenutna situacija posledica dogajanja v zadnjih 20 let, ko država ni namenjala pozornosti niti prostorskim razmeram niti kadrovski problematiki. Vprašali so ga namreč zakaj se ne rešuje težav na drugačen način, ker v domovih za starejše niti nimajo časa za iskanje kadra in opravljanje razgovorov. Izrazil je tudi za upanje, da bodo lahko v okviru naslednjega protikoronskega zakona zagotovili pravno podlago za prerazporejanje zaposlenih med domovi. V času epidemije se je namreč pokazalo, da je ta sistem učinkovit, vendar pa je treba zdaj sprejeti predlog zakona in ga vnesti v določbo.

Skupnost socialnih zavodov pravi, je povedala novinarka, da so želeli regijske mobilne enote zdravstvenih delavcev za okužene domove in to že od vsega začetka. Želeli pa so tudi regijske enote za okužene. Velik odstotek domov namreč ne more izpostaviti rdečih con. S skupnostjo se redno srečujemo, govorili smo tudi v zakonu o dolgotrajni oskrbi. Sicer je to vprašanje za ministrstvo za zdravje. Lahko pa povem, da smo si ogledali nekatere prostore kamor bi lahko nameščali in ugotovili, da so neprimerni. Zato sedaj iščemo možnost mobilnih enot, je odgovoril državni sekretar. To se bo reševalo v okviru novega zakona. Novinarska vprašanja so  se dotaknila tudi nizkih plač in plačne politike. “Plačna politika, to je zahtevno, sistemsko vprašanje. To je vprašanje za gospoda Koritnika, ki tudi vodi pogajalsko skupino,” je dejal Uršič. Je pa dejansko velik problem, da se zares težko na tem področju dobi dober kader, je zaključil.

Sara Bertoncelj

Zadnje novice

Sorodne vsebine