28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Vladna koalicija je zavrnila predlog SDS za podaljšanje znižanja DDV na energente

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Odbor za finance je zavrnil predlog SDS za podaljšanje znižanja davka na dodatno vrednost za nekatere energente. S 31. majem se je zaključilo devetmesečno obdobje, v katerem je bil DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo in daljinsko ogrevanje, znižan na 9,5 odstotka. Sicer znaša 22 odstotkov. Ker je predlog naletel na gluha ušesa oblasti, bodo računi za energente dražji za približno 11 odstotkov. 

“Naš namen je bil osnoven – pomagati državljanom in državljankam, da so pripravljeni na naslednjo kurilno sezono, da vedo, kaj jih čaka, vsaj okvirno, kar se tiče cenovne politike,” je zavrnitev podaljšanja komentiral poslanec SDS Rado Gladek.

Uveljavitev ukrepa v času ogrevalne sezone je prinesel lani avgusta sprejeti zakon. Vlada se je odločila, da zakona ne bo podaljšala, saj so se razmere na energetskih trgih umirile, Slovenija pa je zunaj kurilne sezone. Poslanka Svobode Monika Pekošak je komentirala“Vse lepo in prav, da nas skrbi za ljudi, ampak saj zdaj je poletje!”

 

V SDS pa so prepričani ravno nasprotno. Menijo, da odločitev vlade ne razume potreb državljanov in gospodarstva, saj se denimo les za ogrevanje ne kupuje jeseni oz. pozimi, temveč poleti. “Zaloge lesa za kurjavo se dobavlja že v poletnih mesecih, prav tako pa so cene električne energije, ki se med drugim uporablja tudi za hlajenje, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja sedaj občutno previsoke,” je komentiral poslanec Gladek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine