1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Vlade še sestavili niso, pa so že “na nož”: Miha Kordiš iz Levice Židana označil za prodanega predsednika! Ali nas čaka najbolj nestabilna vlada v zgodovini Slovenije?

Za stabilno vlado (razen v primeru ponovnih volitev) se je zaenkrat izgubila vsaka sled. Potem ko je Nova Slovenija sporočila, da se iz koalicijskih pogajanj pod okriljem Šarčeve LMŠ umika, je zavladala panika. Pisali smo že o možnih scenarijih, tudi o manjšinski vladi, v kateri bi lahko bil Šarec premier, s podporo Levice.

A kaj, ko sta Levica in Židanova SD na bojni nogi in se javno zmerjata in kritizirata! Kordiš je Židana celo označil za prodanega predsednika in prav tako njegovo stranko SD. Če se tovrstni odnosi gradijo še pred sestavo vlade, kako nameravajo sodelovati v dobrobit države in sestaviti stabilno vlado? V sporu pa nista le SD in Levica, prenašati se ne morejo niti prejšnji koalicijski partnerji!

Po odhodu so v NSi dejali, da so bili ključen razlog za odstop ravno spori med nekdanjimi koalicijskimi partnerji, kjer naj bi bilo največ trenj med predsednikom SMC Mirom Cerarjem in predsednikom SD Dejanom Židanom. Že to kaže, kakšno je stanje med strankami, ki ponovno želijo sestaviti koalicijo. Spomnimo tudi, da je ob odstopu Miro Cerar tudi sam dejal, “da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji” – mislil je seveda na Židana in Erjavca, ki bi sedaj spet rada “sodelovala”.

 

Prejšnji koalicijski partnerji skregani med sabo
Razpad prejšnje vlade, ki so jo sestavljale SD, DeSUS in SMC, ki sedaj ponovno želijo “sodelovati”(!), nam je pokazal, kako nestabilna je bila, saj so si po razpadu vsi trije koalicijski partnerji metali polena pod noge in obtoževali drug drugega za neuspehe v takratni vladi. Cerar je dejal, da je bila SMC ves mandat, še posebej od koalicijskih strank, deležna hudih sprenevedanj. “Namesto da bi koalicijska partnerja pri tem pomagala, sta nas pri tem ovirala, kar je tudi dokazljivo,” je dejal. In sedaj bi Šarec z istimi ljudmi ponovno rad sestavil vlado (čeprav so se ti trije že izkazali za neuspešne), dodal pa bi še Bratuškovo in Levico Luke Mesca, ki ima povsem drugačen pogled kot vsi preostali. Če v prejšnji vladi niso bili uspešni, zagotovo tudi z “dodatki” ne bodo.

Tudi Levica in SD se ne preneseta
Če iz preteklosti lahko povemo, da so prejšnji (in morebiti zdajšnji) koalicijski partnerji na bojni nogi, pa lahko iz spodnje objave sklepamo, da je na bojni nogi z Židanom tudi Levica. Čeprav je Mladi forum SD povabil Levico in zapisal, da “sedaj je pa na tovariših iz stranke Levica, da prevzamejo odgovornost in skupaj pomagajo oblikovati levo-sredinsko vlado”, se po drugi strani javno kritizirata. Židan je namreč očital Levici, da je bila z njene strani ministrica Anja Kopač Mrak deležna neutemeljenih kritik, na kar se je ostro odzval Miha Kordiš iz Levice. Obtožil je Židana, da je “prodan predsednik” in da je prav tako prodana tudi njegova stranka SD. Povrhu pa je nanizal neuspehe Mrakove, kot so beg možganov, ustvarjanje revščine in zaščita kapitalistov, ter izzval Židana z vprašanjem, ali so to res neutemeljene kritike. Očitno je, da se stranki že sedaj ne prenašata – kako je mogoče, da bi njuno “sodelovanje” lahko po sestavi vlade Sloveniji prineslo uspeh?

Na tranzicijski levici pa so kljub tako očitno slabim in nestabilnim odnosom med sabo pripravljeni storiti vse, da ne bo prišlo do ponovnih volitev, saj se zavedajo, da bo Janez Janša ob vsej njihovi “predstavi”, ki jo igrajo pred vso Slovenijo, dobil še več podpore, kar pa jim bo preprečilo načrte. Zato se na vse pretege trudijo sestaviti vlado, pa čeprav na silo. Zato nas morda zares čaka izjemno nestabilno obdobje.

A. G./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine