14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Vladajoča koalicija si tudi po današnjih vročih dogodkih v Bihaću zatiska oči! Zavrnila je vse sklepe, ki jih je predlagala SDS!

Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so se po večurni razpravi razšli brez sprejetih sklepov. Poslanci so z večino glasov namreč zavrnili oba sklepa predlagatelja SDS, nato pa so sejo pred glasovanjem o koalicijskih sklepih prekinili. Člani odbora opozicijskih strank SDS, NSi in SNS so sejo namreč obstruirali.

 

“Vprašanje migracij je temeljno razvojno vprašanje EU,” je ob predstavitvi zahteve za sklic seje dejal poslanec SDS Branko Grims. Po njegovi oceni se ustvarja napačen vtis, da se situacija izboljšuje, saj je ponovno oživljena balkanska migrantska pot, sosednje države so začele vračati migrante, narašča število tistih, ki so ostali tukaj.

Ob tem je Grims med drugim opozoril še na finančne stroške reševanja migracijskega vprašanja in varnostna tveganja. Država bi morala, tako meni Grims, začeti pripravljati zakonodajo, da Slovenija za tujce “ne bi bila tako zanimiva”, prav tako pa bi morala odstopiti od mednarodnih sporazumov in nadaljnjih podpisov, ob čemer je bil kritičen do mednarodnega dogovora OZN za varne in urejene migracije.

V SDS so tako predlagali, naj odbor za notranje zadeve pozove vlado, da uporabi vse razpoložljive pravne, tehnične, kadrovske in mednarodne možnosti ter ukrepe za fizično zaporo meje s Hrvaško na način, kot je to storila Madžarska. Prav tako bi vlado pozvali, naj trajno ukine vse aktivnosti povezane z uresničevanjem sistema begunskih kvot ter naj pristojni organ v 30 dneh izda odločbe o vrnitvi vseh ilegalnih migrantov na Hrvaško. Oba sklepa je večina članov odbora zavrnila.

Odbor ni sprejel niti sklepov, ki so ju med sejo predlagale koalicijske LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB, da vlada ob upoštevanju vseh varnostnih standardov izvaja ustrezno varnostno politiko, ki zagotavlja varnost, suverenost in stabilnost v državi ter da trenutno obvladuje varnostno situacijo v državi. Pred glasovanjem so se opozicijski poslanci namreč odločili za obstrukcijo seje.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes zagotovil, da policija obvladuje situacijo na meji s Hrvaško in da ni nobene potrebe po dodatnih načrtovanih ukrepih. Te sicer tudi sproti prilagajajo razmeram v Bosni in Hercegovini, ki jih po njegovih navedbah stalno spremlja vrh slovenske policije in notranjega ministrstva.

Letos je bilo registriranih nezakonitih prehodov čez mejo 6758, kar je za več kot 400 odstotkov več kot lani v enakem obdobju, je navedel minister in hkrati spomnil, da smo se oktobra 2015 povprečno s tako številko ukvarjali vsak dan. “Ta številka ni majhna, je pa popolnoma obvladljiva,” je poudaril Poklukar. V Sloveniji je do danes za mednarodno zaščito zaprosilo 268 oseb. Ob tem je Poklukar opozoril tudi na zlorabe azilnega instrumenta, a je to po njegovih besedah težava celotne EU, ne samo Slovenije.

Policija mejo nadzoruje tudi z dronom v lasti vojske, za uporabo pa že pripravljajo policijske drone. Postavili so tudi dodatne tehnične ovire na območju Črnomlja.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak je pojasnil, da uprava za zaščito in reševanje ter vojska delujeta predvsem kot opora ključnim nosilcem, torej notranjemu ministrstvu, policiji in uradu za oskrbo in integracijo migrantov. Vojska v povprečju z od 60 do 75 pripadniki sodeluje v patruljah na meji ter postavljanju in vzdrževanju tehničnih ovir. Te vojska postavlja izključno na predlog notranjega ministrstva, povprečno lahko na dan postavijo štiri kilometre ovir, največ pa do šest.

Maja Kocjan iz črnomaljske civilne iniciative pa je poudarila, da prebivalci Bele krajine v vsakodnevnem življenju vse bolj občutijo povečan prihod migrantov. Po njenih besedah so tudi v iniciativi v stiku s policisti, ki da pravijo, da so preobremenjeni, vojaki pa nimajo pooblastil za ustrezno pomoč. “Tudi ograja je popolnoma nesmiselna, če v enem delu je, v drugem pa je ni. Noben Belokranjec ne podpira žičnate ograje, panelna ograja pa bi bila smiselna,” je še dejala.

Sicer pa so današnjo razpravo zaznamovali ostrejši toni razpravljavcev. Poslanci Levice so sejo obstruirali takoj po začetku, saj po njihovi oceni ni bilo razloga za njen sklic. Poslanka Levice Violeta Tomič je ocenila, da gre “več kot očitno za predvolilni šov SDS” in za ustrahovanje prebivalcev. Da je današnja tema izkoriščena v populistične namene, je menila tudi poslanka LMŠ Tina Heferle.

Po mnenju poslanke iz vrst SAB Maše Kociper pa je problem migracij zelo realen problem EU in Slovenije in morali bi razmišljati, kako bo EU kot skupnost odgovorila na ta izziv. “Ljudje so zaskrbljeni, bojijo se neznanega. To so realne skrbi, na katere je treba odgovoriti,” je dejala.

Poslanec Robert Polnar iz vrst DeSUS je opozoril, da bo treba razmisliti tudi o reševanju kadrovske podhranjenosti policije, Robert Pavšič (LMŠ) pa je poudaril, da so tudi migranti ljudje in zbrane pozval k človečnosti.

Ničesar nimamo proti tujcem, ki k nam pridejo legalno in z dokumenti, se je na očitke o nestrpnosti odzval poslanec SDS Žan Mahnič, po mnenju katerega migranti predstavljajo tudi določeno zdravstveno tveganje. Njegova strankarska kolegica Anja Bah Žibert pa je med drugim dejala, da stranka SDS varnost razume kot eno od najvišjih vrednot.

Zadnje novice

Sorodne vsebine