22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Vlada za podaljšanje ukrepa čakanja na delo vsaj do konca julija; vzpostavlja tudi podlago za uvedbo aplikacijo za sledenje

Vlada je na seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim podaljšuje ukrep čakanja na delo vsaj do konca julija, breme plačila karantene znova prelaga na državo, vzpostavlja podlago za uvedbo aplikacijo za sledenje, zagotavlja finančno pomoč socialnim zavodom in širi nabor tistih, ki lahko sprejemajo turistične bone.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci po seji vlade pojasnili minister za delo Janez Cigler Kralj, predlagana novela vključuje pet večjih sprememb in nekatere manjše popravke. Med ključnimi je izpostavil podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo doma, k čemer je posebej glasno pozivalo gospodarstvo.

Ukrep bo najprej podaljšan za en mesec, torej do konca julija, nato pa ga bo mogoče še dvakrat podaljšati, vsakič za en mesec, kar pomeni, da bi se lahko iztekel šele konec septembra.

Na poziv delodajalcev je bila sprejeta tudi rešitev, da se breme karantene znova prenese z delodajalca na državo, je nadaljeval Cigler Kralj. Država bo tako poravnala strošek nadomestila plače za karanteno, ki jo odredi minister za zdravje, in sicer v primeru, da delavec odločbo o karanteni na meji dobi ob vstopu v državo v višini 50 odstotkov plače, v primeru, da je odločba delavcu izdana zaradi stika z okuženo osebo v Sloveniji, pa v višini 80 odstotkov plače.

Po ministrovih besedah so se za to odločili, ker delodajalci niso odgovorni za karantene, z dvonivojsko rešitvijo pa želijo preprečiti morebitna špekulativna potovanja.

Vlada je oblikovala tudi podlago za uvedbo aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten. Z množično namestitvijo in uporabo te aplikacije bi lahko preprečili morebitno potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju, verjame minister.

Kot naslednji večji ukrep je izpostavil interventno pomoč socialnim zavodom, h kateri je pozivala Skupnost socialnih zavodov Slovenije. V prihodnjih dveh letih bo tako država tem zavodom lahko financirala vse potrebe, ki so nastale zaradi koronske krize, ter siceršnji kadrovski in finančni primanjkljaj, ki se je pokazal v domovih za starejše. Za to naj bi bilo na voljo 30 milijonov evrov.

Pomembna sprememba se nanaša še na koriščenje turističnih bonov, ki jih bodo lahko sprejemali tudi izvajalci, odprti samo v času turistične sezone.

Novela zakona naj bi učinkovala od 1. julija dalje, in sicer tudi v primeru, da do tedaj še ne bo sprejeta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine