4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Vlada sprejela načrt sproščanja ukrepov

Vlada je sprejela strategijo sproščanja ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Kot glavna pogoja sta opredeljena sedemdnevno povprečje okuženih in število bolnikov v bolnišnicah. Sproščanje ukrepov se bo v državi začelo, šele ko bo število okužb v zadnjih sedmih dneh padlo pod 1350, v bolnišnicah pa bo hospitaliziranih manj kot 1200 bolnikov.

 

Vlada se je prejšnji teden seznanila z oceno strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri ministrstvu za zdravje in sprejela načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19.

Ker zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti, se bodo ukrepi lahko sprostili šele v trenutku, ko bodo pristojni zanesljivo vedeli, da bodo lahko v bolnišnicah zagotovili zadostno število postelj za paciente, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje.

Vlada bo ukrepala hitro

Vlada je pristojnim ministrstvom naložila, naj ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 začnejo sproščati, ko bodo ugotovili, da so doseženi epidemiološki kriteriji za prehod v naslednjo epidemiološko fazo, uveljavijo pa naj se naslednji dan po ugotovitvi oziroma v ponedeljek, če dan uveljavitve pride na nedeljo. Uradne podatke iz načrta za državo in po statističnih regijah vsak dan do 12. ure za prejšnji dan objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani.

Načrt sproščanja v petih fazah

Iz načrta sproščanja ukrepov je razvidno, da bo vlada ukrepe začela sproščati, ko bo povprečno število dnevnih okužb v zadnjih 7 dneh padlo pod 1350 in število hospitaliziranih pod 1200. V začetku tega tedna sta bili obe vrednosti preseženi.

Načrt sproščanja ukrepov je na novinarski konferenci po seji vlade predstavil minister za zdravje Tomaž Gantar. Načrt je razporejen v pet skupin, ki so označene z barvami: od črne prek rdeče, oranžne, rumene do zelene.

Vsaka skupina je opredeljena s 7-dnevnim povprečjem števila novih pozitivnih primerov na eni strani in s številom hospitaliziranih bolnikov na drugi. Ko bo izpolnjen eden od dveh definiranih kriterijev, se bodo sprostili ukrepi v tisti skupini.

Iz črnega v zeleno

Za črno skupino velja, da bodo zdajšnji ukrepi veljali, dokler bo v državi nad v povprečju 1350 novih pozitivnih primerov dnevno za zadnjih 7 dni in če bo za isto obdobje v povprečju hospitaliziranih več kot 1200 bolnikov. Slovenija je bila še v začetku tedna v črni skupini, kar pomeni, da še vedno veljajo posebni ukrepi za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusne bolezni.

Ukrepi iz rdeče skupine bodo odpravljeni, ko bo v državi manj kot 1350 pozitivnih primerov in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikov v sedemdnevnem povprečju. Takrat se v omejenem obsegu sprosti javni potniški promet, odprejo se muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura, pedikura, vse seveda ob strogem upoštevanju navodil, predvsem glede navzočnosti števila uporabnikov v prostoru.

Ko bo v državi doseženih pod 1000 pozitivnih novih primerov in pod 1000 hospitaliziranih bolnikov v bolnišnicah, bomo dosegli mejo oranžne skupine, s čimer bodo nehali veljati ukrepi o zaprtju vseh servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev, prepoved obiskovanja pouka učencev prve triade v in učencev s posebnimi potrebami, odpravljena bo prepoved športnih aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem na smučiščih, z zbiranjem do 10 oseb, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v tistih regijah, ki dosežejo enega od teh dveh kriterijev.

Rumeno skupino sproščanja ukrepov bo vlada dovolila ob padcu števila novih primerov pod 600 ali pa padcu števila hospitaliziranih bolnikov pod 500, kar pomeni vzpostavitev normalnega delovanja osnovnih šol in zaključnih letnikov srednjih šol, odpravljena bo prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah in tudi odprava omejitev gibanja ponoči.

Zadnja zelena skupina sproščanja ukrepov pa bo dosežena, ko bo padlo število novih pozitivnih primerov pod 300. Takrat bo nastopila možnost odprtja restavracij, diskotek in nočnih lokalov, vendar bo število pozitivnih primerov pozneje še določeno.

V okvir

Predvideni datumi sproščanja ukrepov po fazah

Na Institutu Jožef Stefan so opravili ocene datuma sproščanja ukrepov po fazah.

  • Črna faza: do 18. decembra 2020
  • Rdeča faza: do 19. decembra 2020
  • Oranžna faza: do 5. januarja 2021
  • Rumena faza: do 2. decembra 2021
  • Zelena faza: 20. februarja 2021

Pri tem dodajajo, da je potek epidemije odvisen od obnašanja ljudi, zato so te ocene še negotove. V napovedi je predpostavljeno, da je R zdaj približno 1 (en okuženi okuži še enega) in da epidemija nato upada zaradi prekuženosti. Če nam bomo uspelo z ustreznim obnašanjem upočasniti širjenje virusa, se bo čas do sproščanja ukrepov bistveno skrajšal. V Sloveniji je bilo v začetku tedna okoli 20 tisoč ljudi, pri katerih je bila s testom potrjena okužba z novim koronavirusom. Realne številke so precej višje. Institut Jožef Stefan, ki pripravlja projekcije širjenja bolezni COVID-19, je na podlagi znanih podatkov ocenil, da so ta čas okuženi okoli štirje odstotki prebivalstva oziroma približno vsak 25. prebivalec Slovenije (približno 83 tisoč ljudi).

Zadnje novice

Sorodne vsebine