19 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Vlada se še naprej spreneveda in rešuje problem pri repu: namesto, da bi čimprej za migrante zaprla slovenske meje, obljublja denar za čiščenje svinjarije, ki jo puščajo migranti po slovenskih gozdovih

Res je, tudi za čiščenje svinjarije, ki jo puščajo za sabo migranti, bodo slovenske obmejne občine rabile dodaten denar, a najprej bi bilo treba zavarovati slovenske meje! Sicer bodo čistilne akcije kratkega veka, denar pa kot odplaknjen naravnost v stranišče! Vlada namreč rešuje probleme pri zadnjem koncu, namesto, da bi se zadeve lotila resno…

 Če migrantski tok ne bo ustavljen, se bodo smeti kopičile naprej in se jih ne bo dalo sproti pobirati….

STA je o odločitvi vlade poročala takole:

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da za odstranitev odloženih odpadkov, ki so posledica nezakonitih prehodov meje, občinam povrne stroške odstranitve teh odpadkov, in sicer v skladu s predpisom, ki določa metodologijo za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja, so sporočili po končani seji.

Povračilo stroškov odstranitve odpadkov bo koordiniral in izvajal vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov.

Stroške bodo lahko povrnili na podlagi informacije policije, ki bo ob ugotovitvi lokacije in vrste odpadkov navedla, da so odpadki nastali kot posledica nezakonitih prehodov državne meje, in zahtevka občine, ki bo ustrezno utemeljen in dokumentiran.

Povrnitev stroškov bo tako izvedel vladni urad, če bo v dvomu glede okvirne količine, vrste odpadkov in višine zahtevka občine, pa se bo za potrditev izplačila obrnil na ministrstvo za okolje in prostor. Finančna sredstva za odstranitev tako nezakonito odloženih odpadkov bo vlada zagotovila z razporeditvijo sredstev splošne proračunske rezervacije.

Na težave z odloženimi odpadki že dalj časa opozarjajo predvsem v občinah ob meji s Hrvaško. Gre za odložena oblačila in druge odpadke, ki jih za seboj puščajo tujci, ki prehajajo mejo nezakonito. Občine pa imajo s čiščenjem dodatne stroške.

Zadnje novice

Sorodne vsebine