14.3 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Vlada pomaga državljanom tudi s šestim korona-paketom, na pomoč prihaja tudi Gospodarska zbornica Slovenije

Medtem, ko nekateri sanjajo o nastanku koalicije, vsesplošno nergajo in s prstom kažejo na Vlado RS, češ, kako naj bi ta stala križem rok, je realnost povsem drugačna. Ne dolgo tega odkar je bil predstavljen peti protikoronski paket, je v pripravi namreč že šesti zaporedni pritikoronski paket za pomoč državljanom in gospodarstvu pri odpravljanju posledic epidemije. Tako načrtujejo ohranitev že veljavnih ukrepov, kot je čakanje na delo, beseda pa teče tudi o podaljšanju ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, podaljšanja moratorija za vračilo kreditov še za 12 mesecev ter poenostavitev in dodelitev poroštvene sheme in še marsikaj drugega. S predlogi je namreč priskočila na pomoč tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). 

 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v nedavnem intervjuju za Delo razkril, da bodo na gospodarskem ministrstvu poskrbeli za napoved predlogov ukrepov, za katere so pristojni. Razkril je, da med drugim razmišljajo o subvencioniranju fiksnih stroškov z namenom, da se olajša poslovanje vsem tistim, ki se bodo soočili z upadom prometa za vsaj 35 odstotkov napram lani. Glede možnosti subvencioniranja najemnin je zatrdil, da preučujejo rešitve v sosednji Avstriji, imajo pa tudi zamisel glede odpisa omrežnine- elektrike, vode, komunale, plina vsem tistim, ki na račun ukrepov nimajo možnosti poslovanja. Tako bi lahko po besedah Počivalška prišlo do pokritja dela fiksnih stroškov. Ker v prvih petih paketih niso naslovili vseh težav v določenih delih panog (na primer pomoč mestnim hotelom), je po poročanju STA mogoče pričakovati, da se bo tem na pomoč priskočilo v šestem protikoronskem paketu.

Nedvomno je vzpodbuden podatek, da je na pomoč pri oblikovanju predlogov za nov protikoronski sveženj pristopila tudi Gospodarska zbornica Slovenije, ki poudarja, da trenutne razmere v gospodarstvu terjajo dodatne ukrepe, s katerimi se bo pomagalo prizadetim podjetjem in posameznikom. “GZS je zato pripravila nov predlog ukrepov za PKP6, ki ga je v teh dneh posredovala Vladi RS in pristojnim ministrstvom,” sporočajo preko svoje uradne strani. V GZS predlagajo preložitev uveljavitve določil Zakona o minimalni plači, ki bo povzročil velik dvig plač s prvim januarjem 2021. Menijo, da bi preložitev morala trajati dve leti, natančneje do prvega januarja 2023.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine